Crezi că te pricepi să faci mai multe lucruri deodată? Mai gândeşte-te

177

A fi capabil să rezolvi simultan cât mai multe sarcini de serviciu sau în viaţa personală poate părea o virtute în lumea contemporană care trăieşte pe repede înainte. Dar a face mai multe lucruri în acelaţi timp nu este deloc un semn de eficienţă, ci dimpotrivă, arată un studiu realizat de o echipă de cercetători de la Universitatea Utah.

În urmă cu mai mulţi ani, cercetătorii au descoperit că cei care se străduiesc să facă mai multe deodată nu sunt deloc mai eficienţi, ci dimpotrivă. Aceştia au comparat eficienţa persoanelor care vorbeau la telefon în timp ce conduceau şi au constatat că stilul de condus şi agilitatea în trafic erau asemănătoare celor ale unor persoane care consumaseră alcool.

Acum, cercetătorii au dorit să verifice studiul anterior şi să descopere de ce se întâmplă aceasta. Prin urmare, au cerut unui număr de studenţi să rezolve probleme de matematică în timp ce ţineau minte o serie de litere, organizate aleator. Între studenţii selectaţi existau şi unii care trimit mesaje sau vorbesc la telefon în timp ce conduc.

Grupul de studenţi care considerau că se pricep la rezolvarea mai multor sarcini simultan şi, care foloseau telefonul în timp ce conduceau, au obţinut cele mai slabe rezultate la rezolvarea problemelor de matematică.

Prin urmare, „oamenii nu fac mai multe lucruri deodată pentru că se pricep şi nici nu sunt mai productivi", a declarat David Sanbonmatsu, profesor de psihologie la Universitatea Utah. Studiul acesta arată, de fapt, că „aceştia o fac pentru că sunt uşor distraşi şi nu îşi pot stăpâni impulsul de a face şi altceva", a colncluzionat profesorul, într-un interviu pentru NPR.