Criza favorizează rasismul și xenofobia

48

Climatul creat de criza economică favorizează rasismul și xenofobia, subliniază o analiză Deutsche Welle care citează un raport al Organismului de Luptă contra Rasismului de pe lângă Consiliul Europei.

„Reducerea prestaţiilor sociale, diminuarea ofertelor de lucru şi intensificarea intoleranţei la adresa grupurilor de imigranţi şi a minorităţilor istorice sunt tendinţe neliniştitoare", se arăta în raportul citat.

Experţii solicită guvernelor europene să-şi consolideze instituţiile naţionale în domeniul protejării drepturilor omului şi să nu folosească recesiunea drept pretext pentru reducerea fondurilor alocate.

Consolidarea instituţiilor naţionale în domeniul protejării drepturilor omului ar trebui să constituie o prioritate pentru guvernele europene, spun experţii care au alcătuit raportul. Guvernatorii ar trebui să evite folosirea recesiunii ca pretext pentru reducerea fondurilor alocate, mai spun experţii.

Observatorii fenomenului spun că incidentele violente provocate de xenofobie au fost intens mediatizate în ţări precum Franţa, Italia și Spania, însă autorităţile nu au demonstrat voinţa politică necesară eradicării fenomenului.