Analiştii sunt optimişti cu privire la viitorul Chinei, sub viitorul preşedinte

45

Schimbările de pe scena politică chineză şi schimbările ce se anunţă la nivelul economic şi politici i-au determinat pe analiştii economici ai lumii să facă câteva previziunile legate de viitorul Chinei.

Astfel, experţii din Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică prevăd că, până la finalul anului, China va depăşi economia Zonei euro, iar în patru ani va deveni cea mai mare economie a lumii.

În cazul în care China îşi va păstra creşterea economică şi va rămână fidelă modelului economic actual, Statele Unite vor rămâne un competitor în umbră, a declarat Dmitry Orlov, directorul Agenţiei ruse pentru Comunicare Politică şi Economică pentru site-ul Russia Today.

Pe plan politici, China a ales ieri preşedintele Partidului Comuniste, pe Xi Jinping (59 de ani), care va deveni şi viitorul preşedinte al ţării, începând din martie 2013. Jinping este fiul unui respectat lider al revoluţiei comuniste care a avut funcţii înalte în partid timp de jumătate de secol, ceea ce a ajutat la crearea unei reţele de susţinere pentru Xi. 

Totodată, se cunoaşte şi numele viitorului premier, Li Keqiang (57 de ani) are origini mai modeste, fiind fiul unui lider de partid regional. Analiştii cred că el ar putea fi liderul reformist de care are nevoie China, dar rămâne de văzut în ce măsură ideile lui liberale vor prevala asupra doctrinei comuniste. Un susţinător al alegerilor libere şi corecte, Li Keqiang vorbeşte fluent engleza şi e profesor de Drept constituţional şi democraţie.