Culmea admiraţiei: Orășel din China, copiat după stilul de viaţă american

91

Chinezi înstăriţi, admiratori ai stilului de viaţă american, au găsit o cale de a trăi visul american chiar în China, în micul orășel Jackson Hole, construit ca o replică la orașul american cu același nume, din Wyoming, SUA.

Primii care și-au cumpărat o căsuţă din lemn aici au fost soţii Liu, care au plătit mai mult de 300.000 de dolari pentru a se bucura de un sfârșit de săptămână în afara orașului. Le place să grădinărească, să facă grătare, sau pur și simplu să se bucure de peisajul muntos.

Acum, mai mult de 1.000 de familii și-au cumpărat case inspirate din stilul american, atrase de ideea de a trăi ca în Vestul Sălbatic. Orășelul-copie a devenit mai aglomerat chiar decât cel original. Valoarea proprietăţilor s-a dublat în ultimii ani, cele mai scumpe case ajungând să coste în prezent și câte 1 milion de dolari. Datele oficiale din 2012 arată că salariul mediu al unei persoane care locuiește la oraș este puţin sub 4.000 de dolari.

Annie Liu și soţul ei sunt fericiţi că au cumpărat casa înainte ca zona să se dezvolte, iar anul trecut au achiziţionat încă una, mai mare decât prima, care are doar trei dormitoare. Ambele case sunt decorate cu obiecte ce poartă numele de „americana", simboluri ale culturii populare din America secolului XX. Mobila și decoraţiile evocă Vestul Sălbatic, iar pe pereţi atârnă plăcuţe de mașini din diverse state americane, împreună cu o mare copie înrămată a Declaraţiei de Independenţă. „Noi vrem mai multă independenţă," explică Liu, prezenţa Declaraţiei de Independenţă.

Se pare că mulţi dintre chinezii care și-au cumpărat case aici au fost plecaţi la un moment dat în Statele Unite, la fel ca și soţii Liu, iar aici geografia locului este frumoasă și amintește de cea din SUA. Toţi cei care au cumpărat proprietăţi în Jackson Hole împărtășesc aceeași admiraţie faţă de valorile și cultura americană mai veche, lucru care se vede încă de la intrarea în oraș, când noii veniţi sunt întâmpinaţi de doi paznici chinezi îmbrăcaţi în costume de cowboy.

Sentimentele acestor chinezi sunt întărite de un sondaj realizat de Pew Research Center, care arată că printre chinezii tineri, bogaţi, cu educaţie bună și care trăiesc la oraș există o viziune mai pozitivă faţă de Statele Unite, decât cea care transpare din partea politicienilor, scrie CNN.

După succesul orășelului Jackson Hole, dezvoltatorul proiectului pregătește o nouă fază. Pe un lot de 70 km pătraţi, pregătește un proiect pentru 2.000 de case care să mimeze Menocino, un orășel de coastă din California de Nord. „Cei care își permit să cumpere case aici au destui bani. Ei vor o împlinire spirituală," explică dezvoltatorul de 51 de ani.

Și tocmai pentru împlinirea acestor nevoi spirituale a construit chiar și o biserică în centrul orașului, amplasată lângă câteva magazine mici, baruri și cafenele, care să le slujească chinezilor care au îmbrăţișat creștinismul.

„Aceasta este o comunitate americană, deci este un element necesar aici", crede Annie Liu despre noua biserică. Ea a trecut la creștinism după ce a locuit doi ani în Statele Unite, ca studentă. De ce s-a mai întors în China dacă iubește atât de mult frumuseţea naturală și diversitatea culturală din State? Din cauza rădăcinilor chineze și a oportunităţilor pe care ea și soţul ei le aveau pentru carieră înapoi în China.