Se intensifică dialogul comunicatelor între BOR și Biserica Adventistă

1863

Într-un nou comunicat de presă, Biserica Adventistă răspunde punctual la ceea ce consideră a fi dovada că „BOR nu înţelege pe deplin libertatea religioasă și o consideră echivalentul «tolerării» altor 17 culte pe un teritoriu considerat a-i aparţine." Adventiștii folosesc exemplul revoluţiei din 1989 pentru a arăta de ce pretenţia BOR de a fi menţionată nominal în Constituţia revizuită este discriminatorie și încalcă libertatea religioasă.

Comunicatul Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea (BAZȘ) folosește Revoluţia din 1989 ca studiu de caz prin care să demonstreze nevoia de lărgire a perspectivei cu privire la contribuţiile istorice ale diverselor Biserici, altele decât cea ortodoxă. Revoluţia din 1989 a avut în centru „un pastor al Bisericii Reformate din România, László Tőkés, şi un grup de baptişti condus de pastorul Petru Dugulescu, al cărui act curajos de a îndemna timişorenii prezenţi în Piaţa Operei şi de a-i conduce în rugăciunea „Tatăl Nostru” a devenit istorie (vezi clipul de la finalul articolului, începând de la minutul 8:20). Ca amănunt suplimentar, valorile supreme prevăzute în Articolul 1 al Constituţiei au fost scrise în spiritul „idealurilor Revoluţiei din decembrie 1989″, iar ecourile internaţionale erau posibile de cele mai multe ori prin intermediul pastorilor şi enoriaşilor aparţinând altor culte religioase decât cel ortodox, limitat la acest spaţiu geografic,” precizează comunicatul remis cu puţin în urmă presei de Biserica Adventistă.

De aceea, adventiștii consideră că istoricii sunt cei care trebuie să stabilească rolul tuturor instituţiilor și al Bisericilor, în speţă, în constituirea și consolidarea Statului Român, pentru că „adevărul istoric şi contribuţiile istorice sunt uneori greu de stabilit în contextul unor interpretări unilaterale şi emoţionale.”

Și statutul de Biserică majoritară și naţională pe care îl reclamă BOR este analizat de asemenea de adventiști. Autoproclamarea BOR în propriul statut ca „Biserică naţională şi majoritară, […] Biserica neamului românesc”, poate fi deranjantă „prin prisma acestei dorinţe exagerate de impunere a credinţei ortodoxe tuturor românilor şi prin confundarea convingerilor religioase cu cetăţenia unei persoane”, se menţionează în comunicatul de presă semnat de Teodor Huţanu, președintele BAZȘ.

Adventiștii mai reclamă și faptul că unele „concepte cum ar fi «Biserică Naţională» sau «Biserica Neamului» impietează libertatea religioasă şi pun un semn de egalitate nepotrivit între apartenenţa religioasă şi apartenenţa la un neam”, în timp ce Biblia afirmă că mântuirea este individuală.„Considerăm că niciun om, mai ales un popor, nu se naşte ortodox, adventist sau ateu. Fiecare devine ceea ce doreşte în funcţie de lumina pe care o are şi în funcţie de o decizie personală asumată, şi nu moştenită cultural […] Alegerea unei confesiuni sau legătura cu Dumnezeu este personală, individuală, şi nu colectivă, sau naţională, iar alegerea altei religii nu înseamnă renunţarea la cetăţenie. Alegerea unei alte confesiuni, în conformitate cu propriile convingeri, nu îi face pe adventişti, greco-catolici, baptişti, penticostali sau atei mai puţin patrioţi. România este ţara tuturor românilor şi român este cel care se naşte aici sau alege să devină român. Să fii ortodox nu te face mai român, să fii catolic nu te face mai italian, să fii baptist nu te face american şi să fii luteran nu te face german,” conchide comunicatul Bisericii Adventiste.

Dialogul public dintre cele două Biserici pe tema menţionării nominale exclusive a BOR în textul revizuit al noii Constituţii a fost deschis de un comunicat al Bisericii Adventiste, care s-a alăturat iniţiativei critice a Bisericii Greco-Catolice. BOR a răspuns printr-un comunicat de presă doar Bisericii Adventiste, ceea ce a determinat o nouă reacţie din partea acesteia.

Citește și comentariul lui Norel Iacob – De ce le-a răspuns Biserica Ortodoxă doar adventiștilor

Alte știri pe aceeași temă:

Biserica Adventistă se pronunţă asupra Constituţiei 3.0 și a noilor sale modificări

BOR răspunde poziţiei adventiștilor în privinţa Constituţiei