Cărţile tipărite sunt încă la putere

77

Într-o epocă în care informaţiile pot fi accesate cu ușurinţă pe internet, iar operele literare pot fi lecturate cu ajutorul dispozitivelor electronice, majoritatea tinerilor preferă încă să răsfoiască cărţile pagină cu pagină, arată un studiu britanic efectuat de Voxburner.

În urma cercetării la care au participat peste 1.400 de tineri britanici, experţii au descoperit că aproximativ 62% dintre respondenţii cu vârste cuprinse între 16 și 24 de ani preferă să cumpere cărţi în varianta tipărită, scrie Gerard Ward, editor la Voxburner.

Unul dintre motivele din spatele acestui fenomen este preţul ridicat al ebook-urilor, dispozitivile electronice pentru citirea cărţilor. Dintre respondenţi, în jur de 28% consideră că preţul ebook-urilor ar trebui să fie la jumătate faţă de preţul actual, iar 17% sunt de părere că preţurile cărţilor electronice ar trebui să scadă cu 75 de procente.

De asemenea, în spatele preferinţei tinerilor pentru cărţile tipărite se află și o componentă emoţională. Experţii au descoperit că 51% dintre cititori preferă suportul tipărit, deoarece le place senzaţia oferită de ţinutul cărţii în mână, scrie The Guardian. Printre motivele enunţate de respondenţii care s-au declarat în favoarea cărţilor tipărite se numără și independenţa oferită de lectura în acest format, posibilitatea de a da cartea mai departe, coperta, mirosul sau chiar plăcerea de a colecţiona cărţi.

Studiul a descoperit și că un număr impresionant de tineri preferă revistele și ziarele în format tipărit, în jur de 47%, scrie NBC News. Rezultatul este uimitor în contextul unei epoci în care informaţiile sunt accesibile online și ajung cu ușurinţă la internauţi prin intermediul reţelelor sociale, a blogurilor, a gadgeturilor și a altor mijloace moderne de informare.