De ce a devenit Al Gore vegetarian

61

Fostul vicepreședinte american Al Gore urmează exemplul fostului lider american Bill Clinton, renunţând la carne și adoptând o dietă vegetariană, scriu două publicaţii americane.

Într-un articol despre Hampton Creek Food, o companie americană ce dorește să creeze o variantă pe bază de plante a oului, Forbes anunţa vestea potrivit căreia Al Gore a devenit vegetarian. Informaţia a fost confirmată de „un individ familiar cu decizia lui Gore”, care a dorit să își păstreze anonimatul, scrie Washington Post. Potrivit sursei citate de publicaţie, fostul vicepreședinte a adoptat dieta vegană în urmă cu circa două luni.

În multe cazuri, indivizii iau decizia de a renunţa la o dietă care include carne pe fondul unor motive care ţin de sănătate, de etică sau de mediu. În anumite cazuri, poate fi vorba de un hibrid între acești factori. Bill Clinton, de exemplu, a adoptat dieta vegană în urma unor probleme de inimă, după cum mărturisea fostul lider de la Casa Albă într-un interviu pentru CNN.

Deși nu este cunoscut cu exactitate motivul din spatele deciziei lui Al Gore, o posibilă explicaţie ar putea avea legătură cu protejarea mediului. Fostul vicepreședinte american este cunoscut ca un susţinător al mișcării pentru protejarea mediului. În 2008, el a lansat un proiect amplu pentru protejarea mediului, care a durat trei ani și a costat 300 de milioane de dolari, scrie Washington Post.

 

În cadrul unui interviu acordat în 2009 postului australian ABC, Gore sublinia pericolele consumului de carne asupra mediului înconjurător. Astfel, pe lângă riscul degradării sănătăţii, „este absolut corect faptul că, la nivel global, una dintre problemele legate de criza mediului înconjurător este datorată cantităţii mari de carne din diete. Nu numai din cauza dioxidului de carbon implicat, dar și din cauza cantităţii de apă consumată în timpul procesului.” La acea dată, politicianul a negat faptul că a renunţat la carne, însă preciza faptul că a redus în mod semnificativ cantitatea acestui produs din dieta sa.