Cărţile, un remediu împotriva depresiei

1110

Serviciul Naţional de Sănătate din Anglia a demarat, în iunie 2013, un program de combatare a depresiei eliberând reţete cu cărţi de citit.

Astfel, Marea Britanie încearcă să înlocuiască terapia bazată pe antidepresive cu biblioterapie. Aceasta este o măsură împotriva numărului mare de persoane care iau antidepresive, numărul crescând în ultimii 20 de ani cu 495%, conform Medical Daily.

Procesul biblioterapiei, definit ca „folosirea unor cărţi, selectate pe baza conţinutului, în cadrul unui program de lectură creat pentru pacienţii ce suferă de boli mintale sau tulburări emoţionale” , este constituit din trei faze. Cititorul se identifică cu un anumit personaj din cartea recomandată, fapt ce poate duce la un catharsis psihologic, iar acest lucru îl ajută să găsească recomandări personale și soluţii în textul citit, ce pot fi relevante pentru experienţa sa.

Lista de cărţi recomandată de Serviciul Naţional de Sănătate conţine scrieri de nonficţiune ce pun la dispoziţie informaţii valoroase, tehnici și strategii de administrare a problemelor mintale (depresie, insomnia etc.). Toate cărţile au fost selectate de o comisie de experţi și stau la dispoziţia oricui în bibliotecile locale.

Un studiu efectuat tot în iunie 2013 arată o strânsă legătură între creșterea celor care iau antidepresive și numărul în descreștere a celor care comit suicid. Deși numărul consumatorilor a crescut de cinci ori din 1991, rata suicidurilor a scăzut cu 14% pentru aceeași perioadă.