Mâncatul încet afectează consumarea caloriilor

311

Conform unui studiu despre obezitate, publicat în decembrie în Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics, motivul pentru care numărul persoanelor supraponderale este în creștere este consumul tot mai mare de calorii.

Studiul sugerează că abilitatea de a controla consumul de energie poate fi afectată însă și de viteza cu care mâncăm, informează Eureka Alert.

Cercetătorii de la Texas Christian University au analizat consumul de calorii al persoanelor cu o greutate normală și a celor obeze și au încercat să găsească o legătură între viteza cu care aceștia mâncau și consumarea caloriilor. De asemenea, au strâns date și cu privire la senzaţia de foame și de saturaţie înainte și după mesele rapide, mesele încete și consumul de apă din timpul meselor.

Toţi participanţii au mâncat o masă cu o viteză mica, spunându-li-se să ia mușcături mici, să mestece bine și să facă pauză între îmbucături. Ulterior, au mâncat cu o viteză mare, constrânși de timp, instruiţi să ia îmbucături mari, să mestece repede și să nu facă pauze.

Concluzia a fost că participanţii cu o greutate normală au prezentat o reducere semnificativă în consumul de calorii în timpul mesei încete. Pentru persoanele obeze reducerea a fost mai mică, de 58 kcal faţă de 88 kcal pentru persoanele cu greutate normală. În plus, ambele tipuri de persoane au fost mai puţin flămânde după masa înceată și au consumat mai multă apă în timpul aceleași mese.