Expoziţia The Human Body – acuzată de grave probleme de etică

74

Asociaţia Provita Media aduce la cunoştinţă câteva probleme în legătură cu expoziţia The Human Body, care şi-a deschis porţile săptămâna aceasta şi cere „blocarea acestui spectacol macabru şi degradant". Într-o scrisoare publicată pe site-ul asociaţiei şi adresată Directorului General al Muzeului Naţional de Istorie Naturală "Grigore Antipa", dr. Dumitru Murariu, preşedinta Provita Media, Larisa Iftime, ridică problema provenienţei cadavrelor care vor fi expuse în cadrul vernisajului.

Aceasta aduce în discuţie faptul că unele corpuri sunt „nerevendicate", făcând referire la faptul că spitalele şi clinicile din China au fost acuzate în repetate rânduri că ar fi vinovate de trafic de organe, se arată în scrisoarea publicată. De asemenea, aceasta relatează faptul că o posibilă provenienţă a trupurilor ar fi de la „prizonierii executaţi în închisorile chinezeşti".

 Mai mult, Larisa Iftime pune la îndoială faptul că trupurile neînsufleţite ar fi tratate cu „respect", atâta timp cât ele sunt expuse în diverse colţuri ale lumii, deşi în textul de prezentare a expoziţiei se spune că „toate exponatele sunt tratate cu maximă grijă şi respect".

Preşedinta Provita Media mai afirmă, de asemenea că „autorul expoziţiei încearcă să se folosească de caracterul șocant al morţii unui om într-un asemenea spectacol". Mai mult, ea adaugă că atât oameni de ştiinţă, cât şi membri ai comunităţilor religioase au intentat diverse acţiuni de protest în legătură cu expoziţia The Human Body. Ea numeşte vernisajul „o bătaie de joc faţă de misterul incomprehensibil al morţii".

Larisa Iftime mai notează faptul că expoziţia practică preţuri ridicate, motiv pentru care „caracterul educativ și știinţific nu este decat un paravan dupa care se ascunde o afacere profitabila", adaugă aceasta.

În replică, reprezentantul companiei organizatoare, Gforce Exhibitions, Sabrina Sheehan neagă faptul că trupurile expuse aparţin prizonierilor chinezi. „Nenumărate articole au reluat în mod eronat afirmaţia că trupurile expuse au aparţinut prizonierilor din închisorile chineze. Este o declaraţie pe care disidenţii chinezi au repetat-o de mai multe ori în încercarea de a atrage atenţia asupra organizaţiilor lor prin asocierea cu acest eveniment cu faimă internaţional", se arată în comunicat.

Mai mult, Sabrina Sheehan afirmă că exponatele au fost examinate de medicii din Statele Unite, care au concluzionat că „moartea a survenit din cauze naturale, excluzând de asemenea bolile infecţioase, și eliminând astfel orice posibilitate ca oricare corp expus în cadrul Expoziţiei „The Human Body" să fi suferit traume sau abuzuri fizice asociate cu tortură, executarea sau orice altă lovitură violentă".

Purtătoarea de cuvânt mai afirmă că trupurile au fost donate în conformitate cu normele legale chineze, iar în scopul identificării cadavrelor necunoscute au fost postate anunţuri publicitare pe o perioadă de 90 de zile, perioadă după care aceste cadavre primesc autorizaţia de a fi folosite în scop educaţional. În ceea ce priveşte trupurile nerevendicate, aceasta afirmă că „nu pot fi donate în mod voluntar. Toate aceste corpuri au fost donate prin proceduri guvernamentale".