Toată muzica pop e la fel? Da, spune un studiu

180

E aproape un dat ca generaţiile mature să respingă muzica modernă şi să o considere de o calitate inferioară comparativ cu muzica din trecut. Potrivit unei cercetări, reproşul chiar are baze reale. Muzica de azi este mai zgomotoasă şi mai liniară decât cea a generaţiilor anterioare.

O cercetare efectuată de o echipă de muzicologi spanioli a analizat aproape o jumătate de milion de piese pop, rock şi hip-hop, considerate hit-uri între anii 1955 şi 2010. Concluzia muzicologilor a fost că muzica de azi are un volum mai puternic şi este mai puţin variată decât piesele din trecut.

În ceea ce priveşte volumul, explicaţia pe care au găsit-o cercetătorii este că inginerii de sunet de azi urcă volumul pieselor încă din studioul de înregistrări. Astfel, ascultate la acelaşi volum, o piesă din anii 50 se va auzi mai încet decât una din anii 2000, nu din cauza calităţii înregistrării, ci pur şi simplu pentru că a fost înregistrată la un volum mai redus. Muzicologii spun că tendinţa recentă este o strategie utilizată de membrii industriei muzicale pentru ca piesa să aibă şanse mai mari să atragă atenţia şi să se audă mai bine în cluburi.

La capitolul variaţie, cercetătorii au observat că piesele de azi seamănă între ele mult mai mult decât piesele din trecut. Ei cred că acest lucru se datorează faptului că muzicienii nu mai experimentează atât de mult în compoziţiile lor şi că folosesc o paletă limitată de acorduri care sunt la modă. Aceasta, spun cercetătorii, pentru că muzica nu mai are atât de mult scopul de a transmite un mesaj, cât de a relaxa şi a da ascultătorilor ritm şi energie.

Studiul amintit a fost efectuat de cercetători de la universitatea Pompeu Fabra, din Barcelona şi publicat în jurnalul Scientific Reports.