Cum putem depista când cineva ne minte

634

Interacţiunile sociale sunt marcate, în proporţie de 25%, de prezenţa unor minciuni mai mult sau mai puţin grave, spun statisticile, minciuni la care oamenii recurg pentru a-și păstra o imagine favorabilă în faţa celorlalţi, pentru a evita consecinţele negative ale propriilor acţiuni sau din diverse alte motive.

Pe cât de răspândit este obiceiul de a minţi, pe atât de redusă este însă capacitatea "victimelor" de a sesiza când cineva cosmetizează sau chiar ascunde adevărul, arată studiile întreprinse de cercetătorii de la Universitatea Creștină din Texas (2006), respectiv de la Universitatea Portsmouth din Marea Britanie (2008).

Plecând de la această constatare, specialiștii lansează întrebarea "Cum ar putea oamenii să-și îmbunătăţească abilitatea de a depista o minciună?", identificarea unor metode capabile să îi expună pe "mincinoși" fiind utilă atât în interacţiunile sociale de zi cu zi, cât și în sfera justiţiei, în domeniul financiar sau de afaceri.

Contrar convingerii populare că minciuna este în general însoţită de evitarea contactului vizual, de tendinţa de a clipi mai des sau de alte indicii similare, psihosociologii atrag atenţia că persoanele care au experienţă în a minţi adoptă tocmai o strategie opusă, mizând pe siguranţa de sine și un contact vizual direct.

Pentru a nu ne lăsa ușor înșelaţi, aceștia recomandă abordarea "detectorului de minciuni" dintr-un unghi diferit, care presupune trecerea de la observarea pasivă a comportamentului interlocutorului (care ne poate transmite semnale false) la metoda interactivă a adresării unor întrebări strategice. În acest fel, avem ocazia de a obţine răspunsuri sau declaraţii ce pot fi interpretate drept semne ale minciunii, fiind protejaţi de informaţiile neadevărate care ni se prezintă.

Alături de această abordare, experienţa personală de viaţă și relaţia cu interlocutorul, care poate fi un prieten apropiat sau, dimpotrivă, cineva necunoscut, joacă un rol important în transformarea noastră în adevărate detectoare de minciuni.