De ce iau bărbaţii sănătoşi suplimente de testosteron

1209

Deşi tratamentul cu testosteron este recomandat bărbaţilor care suferă de hipogonadism, un studiu american a relevat că jumătate dintre bărbaţii care iau suplimente de testosteron sunt bărbaţi sănătoşi şi nu prezintă nicio deficienţă hormonală. De ce o fac totuşi în pofida numeroaselor consecinţe severe?

Studiul, efectuat pe un număr de 11 milioane de bărbaţi de vârstă medie, a evidenţiat că numărul bărbaţilor sănătoşi care iau suplimente de testosteron s-a triplat din 2001 până în prezent. Dintre aceştia, doar 50% suferă de hipogonadism, în timp ce restul au un nivel de testosteron normal.

Însă 40% iau hormoni pentru disfuncţii erectile, iar 10% pentru a scăpa de oboseală. În plus, un sfert dintre bărbaţii care fac tratament nici măcar nu au făcut analizele de sânge necesare pentru detectarea nivelului de testosteron din organism.

În cazul tratamentului unor bărbaţi sănătoşi, testosteronul determină îngroşarea sângelui, acnee şi un număr redus de spermatozoizi. În plus, deşi nu există suficiente date, unii specialişti endocrinologi afirmă că aceste suplimente cresc riscul de boli cardiovasculare şi de cancer de prostată, arată New York Times.