De ce amână femeile întemeierea unei familii

361

Șansele unei femei de a deveni mamă până la vârsta de 35 de ani se diminuează cu fiecare an pe care aceasta îl petrece muncind pe poziţii temporare, susţin cercetătorii de la Universitatea din Adelaide, Australia, într-un studiu publicat în jurnalul Human Reproduction.

La studiu au participat 643 de femei australiene, născute în perioada 1973-1975 într-un spital din Adelaide. În perioada 2007-2009, când au fost intervievate de experţi, voluntarele aveau între 32 și 35 de ani. Până în momentul interviului, circa 67% dintre participante deveniseră mame. Trei sferturi din totalul voluntarelor erau implicate într-o relaţie stabilă și aproape 25% deţineau o diplomă de studii superioare. De asemenea, majoritatea participantelor aveau un loc de muncă stabil. Numai 11% dintre acestea au declarat că au o slujbă temporară.

Interpretarea tuturor datelor adunate de cercetărori a arătat că un singur an petrecut lucrând într-un loc de muncă temporar a micșorat cu opt procente șansele femeilor de a avea un copil până la vârsta de 35 de ani. Tinerele care petrec trei sau cinci ani pe poziţii temporare au cu 23, respectiv 35% mai puţine șanse de a deveni mame până la împlinirea a 35 de ani, punctează experţii. Aceste rezultate nu au fost influenţate de statutul socioeconomic, de locul de naștere al părinţilor, ori de educaţia partenerului.

„Constatările noastre sugerează că, indiferent de circumstanţele socioeconomice, în general, femeile aspiră la siguranţă economică, înainte de a-și întemeia o familie. Această descoperire este importantă deoarece contestă omniprezentele reprezentări ale mass-media care susţin că amânarea nașterii e un fenomen apărut în rândul femeilor cu studii superioare care aleg să amâne maternitatea pentru a se concentra asupra carierei", scriu experţii.