Impactul negativ al crizei economice asupra creierului

165

Pe lângă problemele de ordin financiar pe care le naște, precum micșorarea veniturilor sau disponibilizările, recesiunea ar putea contribui la alterearea funcţiilor cognitive ale indivizilor, arată un studiu efectuat în Europa, citat de Daily Mail.

Pe lângă problemele de ordin financiar pe care le naște – precum micșorarea veniturilor sau disponibilizările – recesiunea ar putea contribui la alterearea funcţiilor cognitive ale indivizilor, arată un studiu efectuat în Europa, scrie Daily Mail.

La cercetare au participat 12.000 de adulţi de peste 50 de ani, din 11 ţări europene. În perioada 2004-2007, toţi voluntarii au luat parte la teste prin care le-au fost evaluate abilităţile cognitive. Experţii s-au concentrat și asupra unor factori precum rata angajării, statutul social și sănătatea participanţilor. În perioada 2008-2009, oamenii de știinţă au adunat informaţii detaliate despre istoricul de lucru. Apoi, pentru fiecare ţară inclusă în studiu au fost analizate fluctuaţiile produsului intern brut per capita pentru perioada 1959-2003. Acest lucru le-a permis cercetătorilor să evalueze atât numărul perioadelor de recesiune din acest interval, cât și adâncimea lor. Crizele economice identificate au fost asociate cu fenomene precum concedierile, nevoia indivizilor de a accepta locuri de muncă plătite mai puţin, ori joburi cu jumătate de normă.

Pe baza datelor adunate, experţii au putut evalua modul în care crizele economice cu care s-au confruntat voluntarii când aveau între 25 și 49 de ani le-au afectat performanţele cognitive mai târziu în viaţă.

În urma rezultatelor, experţii au descoperit că recesiunea a contribuit la alterarea abilităţilor cognitive la 50-74 de ani în cazul bărbaţilor care au trecut printr-o criză economică la vârsta de 40-49 de ani. În rândul femeilor, același efect a fost observat în cazul în care acestea au trăit în perioade de recesiune pe când aveau între 20 și 39 de ani. Alterările capacităţilor cognitive au fost observate în ceea ce privește abilităţile de memorare, fluenţa verbală și cunoștinţele aritmetice.

„Constatările oferă mai multă greutate teoriei potrivit căreia activitatea mentală ar putea ajuta oamenii să își conserve abilităţile cognitive odată cu înaintarea în vârstă, dar nu este clar ce alţi factori au contribuit la aceste rezultate", a declarat dr. Simon Ridley, directorul departamentului de cercetare de la Alzheimer Research UK, citează sursa. Expertul punctează că studiul nu poate determina nivelul în care au scăzut abilităţile cognitive ale voluntarilor, dat fiind faptul că acestea au fost evaluate o singură dată, iar măsurătoarea a fost făcută la maturitate.

Studiul a fost publicat în Journal of Epidemiology and Community Health.