De ce au românii mai mare încredere în vrăjitoare decât în psihologi

28

Cu toate că se confruntă cu probleme serioase, care ar necesita consiliere psihologică de specialitate, românii preferă să încerce să şi le rezolve apelând la vrăjitoare, vraci şi bioenergeticieni.

Astfel, 68,8% dintre români declară că nu au fost niciodată la psiholog, deşi România este una dintre ţările care înregistrează valori ridicate ale ratei şomajului, infracţionalităţii, consumului de droguri, precum şi un număr mare de accidente rutiere, divorţuri şi bolnavi cronici, arată un studiu prezentat joi de Colegiul Psihologilor din România (CPR).

Pe de o parte, românii au mai mare încredere în vindecători şi vrăjitoare decât în psihologi, în lipsa unei educaţii în acest sens. Pe de altă parte, România nu beneficiază de un program naţional de asistenţă psihologică, ceea ce împiedică decontarea directă a serviciilor psihologice, potrivit preşedintelui CPR, Mihai Aniţei.

Între categoriile cele mai vulnerabile, care ar avea nevoie de consiliere psihologică, se numără copiii autişti şi familiile lor, persoanele cu handicap, cadrele didactice, persoanele cu adicţii, învinuiţii şi inculpaţii pe perioada urmăririi penale şi a judecăţii, bolnavii aflaţi în faza terminală, şomerii, minorii aflaţi în situaţia de risc de abandon şcolar, copiii ai căror părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate, precum şi în cazul unui divorţ sau al unui accident rutier, atât pentru victime, cât şi pentru autori, arată comunicatul remis de Mediafax.