Există vreun loc în lume unde să nu fie un McDonald´s?

122

McDonald´s, gigantul american, este atât de răspândit în lumea întreagă încât ar părea incredibil să fie locuri în care să nu existe un asemenea restaurant. Cu toate acestea, în prezent, sunt 105 ţări în care nu există.

Deşi restaurantele McDonald´s se bucură de foarte mare popularitate, există în lume 105 ţări, precum Ghana, Jamaica, Yemen, Tajikistan în care nu există niciunul. În alte 6 ţări a existat cândva, dar din cauza situaţiei economice, a fost închis. Recent, Vietnam a obţinut licenţa pentru a deschide primul restaurant McDonald´s, lucru care în mod probabil, se va produce anul viitor, notează npr.org.

În ciuda faptului că restaurantele McDonald´s nu sunt prezente în toate colţurile lumii, două treimi din veniturile sale provin din exteriorul SUA. Această companie are 34.480 de restaurante în 119 ţări.

Miguel Centeno, un sociolog de la Princeton University împreună cu alţii, a creat o hartă, precum cea numită „The Fries That Bind Us" care arată care sunt ţările în care există restaurante McDonald´s. El spune că analizând această hartă, se poate constata care sunt ţările bogate şi care sunt cele sărace, acestea din urmă, neavând niciun restaurant McDonald´s. În alte ţări, precum Bolivia, se pare că restaurantele McDonald´s nu sunt bine văzute din motive precum sănătatea, deşi mulţi bolivieni consumă fast-food. În Islanda, au existat cândva 3 restaurante McDonald´s, însă din cauza poziţei geografice a ţării, importarea materiei prime făcea ca preţurile să fie foarte mari, ceea ce a provocat închiderea restaurantelor.