De ce continuăm să folosim telefonul mobil când suntem la volan

511

Pentru Courtney Sanford, ultima actualizare a statusului de pe Facebook i-a fost fatală. Tânăra de numai 32 de ani a vrut să împărtășească cu prietenii ce anume o face fericită într-un moment nepotrivit, în care se afla la volan.

„Cântecul Happy (melodia lui Pharell Williams) mă face fericită”, a fost mesajul  pe care Sanford l-a postat pe Facebook. La doar câteva secunde după ce tânăra a făcut această actualizare, a intrat cu mașina într-un camion, potrivit datelor furnizate de investigatorii cazului, scrie WGHP.

„Mesajul de pe Facebook a fost publicat la 8:33. Am primit un telefon legat de accident la 8:34. În doar câteva secunde, o viaţă s-a dus”, a declarat locotenentul Chris Weisner, de la Departamentul de Poliţie din High Point.

Accidentul a avut loc după ce automobilul condus de Sanford a depășit linia mediană a străzii. Mașina femeii a rulat în afara drumului unde a lovit un alt autoturism, după care mașina a luat foc. Autorităţile care inspectează cazul cred că viteza cu care conducea Sanford era de circa 72 de kilometri pe oră (45 mile/h), scrie Daily Mail. Șoferul camionului care a fost implicat în coliziune a scăpat nevătămat după ce autovehiculul pe care îl conducea a intrat într-un copac.

„Oricât de trist ar fi, acesta este un memento sumbru pentru toată lumea… Trebuie să fii atent atunci când te afli la volanul mașinii”, a adăugt lt. Weisner.

Sfatul reprezentantului poliţiei este intens repetat atât de autorităţi, cât și de multiple campanii de conștientizare a riscurilor la care șoferii și pasagerii sunt expuși din cauza folosirii telefonului mobil în timpul condusului. Statisticile arată că acesta este un obicei frecvent întâlnit în rândul conducătorilor de automobile. Un studiu american efectuat de compania de telefonie mobilă AT&T arăta că 98% dintre respondenţi cunosc pericolele pe care le presupune folosirea telefonului mobil în timpul șofatului. Cu toate acestea, circa 49% dintre adulţi și 43% dintre adolescenţi continuă să facă acest lucru, iar  peste 40% dintre respondenţi recunosc că acesta s-a transformat într-un obicei.

Experţii susţin că tentaţia noastră de a folosi telefonul mobil în timp ce conducem nu are de-a face cu dependenţa de telefon, ci este mai degrabă „un comportament compulsiv”, susţine dr. Paul Atchley, de la Universitatea din Kansas, citat de Men’s Health. În urma experimentelor efectuate, el a observat că participanţii nu luau decizii iraţionale în ceea ce privește răspunsul la telefon, așa cum se întâmplă în cazul dependenţelor. De exemplu, ei aveau mai degrabă tendinţa de a răspunde mai rapid mesajelor trimise de partenerul de viaţă decât de o cunoștinţă oarecare.

La o concluzie asemănătoare a ajuns și dr. Moez Limayem, de la Universitatea din San Francisco, scrie WFLA. Expertul susţine că în spatele acestui obicei se ascunde un comportament obsesiv, cauzat de o grijă excesivă legată de muncă, susţine expertul. „Oamenii sunt îngrijoraţi că s-ar putea să intervină ceva important și nu pot răspunde foarte repede. Știu că se așteaptă de la ei să fie disponibili 24/7, 365 de zile pe an.” Pe locurile următoare se află grijile legate de urgenţele familiei și apoi reţelele sociale.

 

Foto: USDOTNHTSA / captură YouTube

 

http://www.youtube.com/watch?v=S_-6EoNhitg