Adolescentul genial care a revoluţionat testele de diagnosticare a cancerului

943

După ce un prieten apropiat de familie a murit din cauza cancerului pancreatic, Jack Andraka, un adolescent care nu avea mai mult de 14-15 ani la acea vreme, a început să studieze cu atenţie boala. A descoperit astfel că metodele de detectare a afecţiunii au nevoie de îmbunătăţire și s-a pus pe treabă. Deși mulţi i-au pus la îndoială ideile, în final Andraka a uimit prin reușitele obţinute.

Ideea pentru o nouă metodă de diagnostic i-a venit în urma unui curs de biologie despre anticorpi. „M-am gândit că, dacă leg anticorpii specifici de mezotelină într-o reţea de nanotuburi de carbon, aș avea o reţea ce reacţionează doar la mezotelină (din proba de sânge) și ar schimba proprietăţile sale electrice în funcţie de cantitatea prezentă”, povestește Andraka. Motivul pentru care tânărul s-a concentrat asupra acestei proteine este acela că ea poate indica prezenţa mai multor tipuri de cancer, inclusiv a celui pancreatic. În cazul celor care suferă de această boală, proteina este supraexprimată în sânge.

Următorul pas a fost să găsească un laborator unde poate efectua o cercetare extinsă. Așa că a trimis e-mailuri către 200 de instituţii implicate în cercetări legate de cancerul pancreatic, cărora le-a povestit despre descoperirea sa. Răspunsurile primite nu au fost însă încurajatoare: 199 de refuzuri și un singur „poate”. Din fericire, acel „poate” s-a transformat într-un „da”, în urma unei discuţii între Andraka și reprezentanţii laboratorului.

Eforturile adolescentului s-au transformat într-o reușită promiţătoare pentru domeniul medical: un test eficient pentru depistarea cancerului pancreatic. „În comparaţie cu principalele metode actuale de diagnosticare a cancerului pancreatic, senzorul creat de mine este de 168 de ori mai rapid, de 26.000 de ori mai ieftin și de 400 de ori mai sensibil. Costă doar 3 cenţi per test, durează doar cinci minute pentru a-l efectua și are o acurateţe aproape de 100%”, punctează Andraka.

Descoperirea sa revoluţionară i-a adus în 2012 premiul Intel ISEF Gorden E. Moore, în valoare de 75.000 de dolari. Mai departe însă, tânărul vrea să concureze cu invenţia sa la reputata competiţie Qualcomm Tricoder X PRIZE, al cărei mare premiu este în valoare de 10 milioane de dolari. „Ceea ce îmi dă emoţii este numărul mare de oameni care participă la concurs, pentru că sunt 245 de alte echipe și toate sunt companii mari și echipe de adulţi, iar eu am o echipă de adolescenţi”, mărturisește Andraka. Până în 2015, când proiectele participante la X PRIZE vor fi analizate de juriu, tânărul și echipa sa lucrează la dezvoltarea unui dispozitiv de dimensiunea unui smartphone, pe care utilizatorul îl poate folosi pentru a se autodiagnostica oricând dorește. De asemenea, pentru a respecta criteriile impuse de organizatori, device-ul trebuie să fie „ieftin, foarte ușor de folosit, să poată măsura alte semne vitale, precum și alte criterii medicale”.

În prezent, metodele de diagnosticare a cancerului pancreatic sunt vechi de vreo 60 de ani. Însă, prin inventarea unui test de detectare a cancerului pancreatic, tânărul, care a fost comparat cu vizionari de succes precum Steve Jobs sau Mark Zuckerberg, a reușit să aducă medicina într-un nou punct. Descoperirea sa este cu atât mai importantă, cu cât majoritatea pacienţilor care suferă de această boală sunt diagnosticaţi într-un stadiu avansat al bolii, atunci când șansele lor de supravieţuire sunt aproape nule.

Foto: THNKR / captură YouTube