De ce cred oamenii în conspiraţii

204

În preajma unor acte teroriste sau a unor situaţii ce stârnesc frica, întotdeauna se aud voci care vorbesc despre conspiraţii. Şi de cele mai multe ori nu e vorba de ignoranţi fără educaţie, ci de persoane educate şi cu o logică foarte bună, ceea ce i-a făcut pe psihologi să analizeze fenomenul.

În America, 63% dintre cetăţeni cred în cel puţin o teorie a conspiraţiei de ordin politic, potrivit unui sondaj de opine recent realizat de Fairleigh Dickinson University. Portretul robot al celor care cred în conspiraţii cuprinde trăsături precum persoane cu o stimă de sine scăzută, o încredere slabă în circumstanţele din jur şi – paradoxal – credinţa religioasă.

Ceea ce ne determină să credem în conspiraţii este tocmai o situaţie de incertitudine, în care nu avem control sau putere asupra a ceea ce se întâmplă în jur. În creier, partea care se numeşte amigdală, intră în acţiune şi determină gândirea noastră analitică.

Aceasta se întâmplă şi din cauza viziunii pe care o avem asupra lumii. Atunci când simţim că nu suntem în siguranţă, atunci suntem mai tentaţi să credem teoriile conspiraţiei, arată Viren Swami, profesor de psihologie care studiază credinţa în conspiraţii la Universitatea Westminster (Anglia), citat de New York Times.