Peste jumătate dintre românii care fumează intenţionează să renunţe la acest obicei

22

Mai bine de jumătate dintre românii care fumează (56,3%) intenţionează să renunţe la acest obicei, potrivit unui studiu paneuropean, prezentat vineri de Societatea Română de Pneumologie.

Marea majoritate a fumătorilor incluşi în studiu au declarat că fumează între 10 şi 20 de ţigări pe zi. Studiul a relevat că 80% dintre români consideră că voinţa este principalul ingredient al reuşitei abandonării obiceiului de a fuma, iar 43% cred că motivarea este decisivă în acest proces. Studiul a atras de asemenea atenţia asupra avantajelor abandonării fumatului, notează Agerpres.

28% dintre fumători au declarat că sunt tentaţi de ţigări mai ales atunci când savurează ceai sau cafea. 22 % se simt tentaţi cel mai mult de „ţigara de dimineaţă". 27% consideră că renunţarea la fumat ar împiedica socializarea cu alţi fumători.

42% dintre respondenţi spun că s-ar simţi mai sănătoşi dacă ar renunţa la fumat, iar 42% declară că ar fi mândri dacă ar reuşi să nu mai fumeze. 20% dintre fumătorii români consideră că fumatul afectează anumite activităţi, precum performanţele sportive.

În Europa, 28% din populaţie este fumătoare, iar fumatul continuă să fie cea mai răspândită cauză de deces ce ar putea fi prevenită din UE. Campania paneuropeană „Ex-fumătorii sunt de neoprit" are ca obiectiv încurajarea de a renunţa la fumat, oferind metode şi sfaturi şi se pare că deja a cules succese, punând în special accentul pe avantajele renunţării. Această iniţiativă se adresează celor 28 de milioane de fumători din UE şi are la bază instrumentul iCoach, o platformă digitală inovatoare pentru sănătate, ce ajută fumătorii să renunţe în ritmul lor la fumat. Platforma poate fi accesată în toate ţările UE, în mod gratuit, în cele 23 de limbi oficiale. Campania include şi evenimente naţionale şi parteneriate naţionale şi internaţionale.