Avertisment ONU: Trebuie să fim pregătiţi pentru dezastrele naturale care vor veni

135

Uraganele Katrina sau Sandy din SUA, seismul de la Kobe din Japonia, cutremurul din Haiti şi multe alte catastrofe naturale care, în ultimii ani, au lovit diferite zone de pe glob, determină ONU să lanseze avertizări serioase privind pregătirea pentru astfel de dezastre climatice, informează Eco News.

Prezent la conferinţa UN International Strategy for Disaster Risk Reduction de la Geneva, vice-secretarul general al ONU, Jan Eliasson, a subliniat necesitatea identificării unor măsuri de reducere a impactului dezastrelor naturale înainte însă de producerea lor, pentru a minimiza astfel costurile implicate.

Avertismentele au vizat nu doar nevoia de a proteja oamenii, potenţiale victime ale unor fenomene naturale extreme, cât şi intenţia de a evita mari pierderi economice ale statelor posibil afectate, în contextul în care astfel de cataclisme au costat secolul în care trăim, nici mai mult nici mai puţin, de 2,5 trilioane de dolari.

Cei 4.000 de participanţi prezenţi la conferinţă au fost familiarizaţi cu exemplul statului Bangladesh care, în urma ciclonului din 1991 soldat cu moartea a 191.000 de oameni în mai puţin de o oră, şi-a pus la punct sisteme de avertizare rapidă şi adăposturi special amenajate pentru situaţii de urgenţă.

Recomandarea lui Eliasson de a nu aştepta manifestarea unei catastrofe naturale pentru a se acţiona în favoarea stabilităţii colective este cu atât mai îndreptăţită cu cât oamenii de ştiinţă avertizează că fenomenele naturale vor continua să se manifeste în întreaga lume, din cauza schimbărilor climatice care le favorizează apariţia şi intensitatea.