Declaraţia care realimentează temerile cu privire la islamizarea Turciei

255

Premierul Turciei, Recep Tayyip Erdogan, nu mai vrea cămine studenţeşti mixte, deoarece crede că acestea sunt contrare orientării sale conservator-democrată.

Vestea că premierul Turciei, Recep Tayyip Erdogan, nu ar mai vrea cămine studenţeşti mixte, deoarece crede că acestea sunt contrare orientării sale conservator-democrată, a stârnit numeroase reacţii în presa turcă și în reţelele sociale online.

Presupusele declaraţii ale premierului Erdogan au provocat o nouă polemică în ceea ce priveşte religia în societatea turcă, criticând căminele studenţeşti mixte. Potrivit ziarelor Radikal şi Zaman, Erdogan ar fi spus duminică, 3 noiembrie, în faţa cadrelor Partidului Justiţiei şi Dezvoltării (AKP) că studenţii fete şi băieţi nu pot să trăiască în aceeaşi casă. Și că guvernul va „superviza, într-un fel sau altul," această problemă, notează adevarul.ro.

Purtătorul de cuvânt al Executivului, Bülent Arinç, a dezminţit însă aceste afirmaţii, spunând că sunt inventate. Cu toate acestea, presa turcă și diverși membri ai marilor reţele sociale online au reacţionat vehement, acuzând că dacă intenţia lui Erdogan este adevărată, acest lucru ar fi un atac la libertatea vieţii private.

Erdogan, care se află la putere din anul 2002, este acuzat de faptul că vrea să „islamizeze" Turcia, majoritar musulmană, dar în mod oficial, laică din anul 1932, de la fondarea republicii.