Declin semnificativ al condamnărilor la moarte pe glob

12

Statele lumii au început să ofere tot mai rar pedeapsa cu moartea sa închisoarea pe viaţă, ţara care a scăzut dramatic numărul acestor pedepse fiind China, cu o scădere de 75%.

În comparaţie cu anul 2002, numărul execuţiilor de anul trecut din China a scăzut cu 75%, se arată în ediţia de duminică a NPR. De la o medie anuală de 15.000 de decese în urma pedepsei cu moartea, anul trecut numai 3.000 de condamnaţi au avut parte de această pedeapsă.

Declinul a fost cauzat în principal de faptul că dosarul fiecărui condamnat la moarte a început să fie revizuit de Curtea Supremă a Poporului din China, din 2007. Instituţia a ţinut cont de reacţiile internaţionale faţă de numărul mare de condamnaţi la moarte din ţară.

Scăderea din China face parte dintr-un trend mondial, după cum arată un raport realizat de Amnesty International. La nivel mondial, anul trecut numai 10 ţări au avut execuţii. În schimb, câteva ţări precum Gambia, India, Japonia şi Pakistan au reluat condamnarea la moarte anul trecut.