Dilema morală a Europei: preţul uman uriaș plătit pentru tricourile ieftine

146

400 de persoane au murit și aproape 3.000 au fost rănite după ce o fabrică din Bangladesh s-a prăbușit săptămâna trecută, în timp ce angajaţii produceau tricouri ieftine pentru lanţuri europene de magazine de haine precum Mango, Benetton, C&A sau cele regăsite în Carrefour, scrie CNN.

Roy Ramesch Chandra, șeful uniunii sindicale din capitala Bangladeshului, Dacca, numește acest dezastru „crimă în numele profitului". „Angajaţii din Bangladesh au trebuit să plătească cu vieţile lor astfel încât consumatorii străini să-și poată cumpăra haine ieftine", a adăugat el, citat de Spiegel.

Clădirea Rana Plaza, unde se aflau mai multe ateliere de confecţii, magazine şi o bancă, s-a prăbuşit ca un castel din cărţi de joc miercurea trecută la ora 09.00 (06.00 ora României), la Savar, în apropiere de Dacca.

Unii muncitori care lucrau în atelierele de confecţii observaseră marţi seara niște fisuri în pereţii fabricii. Ei au avertizat atât autorităţile, cât și Asociaţia Exportatorilor din Bangladesh, însă, în ciuda panicii din rândul angajaţilor, ei au fost nevoiţi să se întoarcă la muncă a doua zi, fiind ameninţaţi că vor fi daţi afară.

„Oficialii ne-au forţat să revenim şi, la o oră după ce ne-am întors, clădirea s-a prăbuşit cu un zgomot puternic", a declarat Musumi, o lucrătoare în vârstă de 24 de ani.

Potrivit ministrului de Interne, Muhiuddin Khan, clădirea fusese construită prin încălcarea legilor în vigoare. Proprietarul adăugase încă trei etaje la clădirea ce avusese iniţial cinci etaje fără aprobare din partea autorităţilor. Un al nouălea etaj se afla în construcţie în momentul producerii dezastrului.

Această dramă readuce în prim-plan problema gravă a condiţiilor de muncă precare regasite în ţările cu mână de lucru ieftină, unde se produc majoritatea hainelor regasite în magazinele occidentale, și nu numai.

Resturile de haine regasite printre dărâmăturile clădirii prabușite vor scoate la iveală și alte nume de firme care au ignorat condiţiile de minimă siguranţă, profitând la maximum de posibilitatea de a-și produce hainele la costuri incredibil de scăzute. În Bangladesh, salariul unui muncitor într-o astfel de fabrică este de doar 30 de euro pe lună.

Bangladesh este al doilea exportator mondial de textile, dupa China. În acest sector, evaluat la 16 miliarde de euro, lucreaza 3,6 milioane de persoane. Prăbușirea clădirii Rana Plaza este doar ultimul incident dintr-o serie lungă de accidente industriale, în care au murit peste 1.000 de angajaţi, începând cu 2005.