Legalizarea avortului în Irlanda – o problemă de liberalizare a societăţii

127

Republica Irlanda are una dintre cele mai stricte legi anti-avort din Europa, iar găsirea unei soluţii care să apere atât sănătatea femeilor, cât și învăţăturile catolice s-a demonstrat a fi o adevărată provocare pentru echipa de guvernământ.

Pe de o parte, militanţii pro-avort cer guvernului să vină cu o soluţie care să prevină cazuri precum cel din noiembrie 2012, când o femeie originară din India a murit de septicemie după ce doctorii au refuzat cererea de avort, deși bebelușul murise în pântece. (Citiţi întreaga poveste aici)

Pe de altă parte, militanţii anti-avort au demarat o investigaţie sub acoperire și au aflat că unii leguitori vor să meargă mult mai departe cu aprobarea avortului în caz de pericol pentru mamă, acesta fiind doar un pas înspre liberalizarea totală. Povestea a ieșit la iveală în The Sun, iar proteste au fost imediate.

Atunci când Curtea Supremă a cerut guvernului să aprobe o lege care să permită avortul în cazul în care viaţa mamei este în pericol, nici unul dintre cei cinci judecători nu și-a imaginat că vor trece 20 de ani fără să se ajungă la o decizie. Săptămâna acesta se pregătește un draft de lege care să permită avortul din cauze medicale, inclusiv pentru riscul de sinucidere, scrie Christian Science Monitor.