Din ce în ce mai multe cereri de azil în UE

78

Numărul persoanelor care cer azil în Europa este din ce în ce mai mare, din cauza conflictelor și sărăciei, care îi obligă să-și părăsească ţara, o tendinţă confirmată de Eurostat.

Cei mai numeroşi solicitanţi sunt afganii, urmaţi de sirienii nevoiţi să emigreze din cauza războiului, ruşii, pakistanezii şi sârbii. Anul trecut, nu mai puţin de 22.000 de sirieni au cerut azil în Europa, anunţă UNHCR (The United Nations Agency for Refugees), iar Germania a declarat că va primi anul acesta aproximativ 5.000 de refugiaţi sirieni, notează EUObserver .

Fiecare stat membru al UE a sesizat o creştere în ceea ce priveşte numărul de solicitanţi de azil, cu excepţia Greciei, unde condiţiile de azil nu sunt tocmai optime, refugiaţii fiind uneori chiar privaţi de drepturile fundamentale. Consiliul European pentru Refugiaţi și Persoane Aflate în Exil (ECRE) a arătat că cei care cer azil în Grecia cad adesea victimă ale atacurilor rasiste. De exemplu, printr-o decizie recentă, autorităţile elene au dispus instalarea unui gard de sârmă ghimpată, pe o lungime de 12 kilometri, la graniţa cu Turcia, pentru a-i împiedica pe refugiaţii care ar fi încercat să pătrundă în ţară. Tot autorităţile sunt cele care au efectuat operaţiunea Xenios Zeus – zeul ospitalităţii în mitologia greacă – prin care au alungat mii de imigranţi ilegali, i-au arestat sau i-au închis în centre de arestare temporară. Din cauza acestor situaţii, criza azilului în Grecia continuă.