Cipru redeschide băncile, în mijlocul protestelor

10

Din 15 martie, băncile din Cipru au fost închise şi s-au impus limitări la sumele ce putea fi scoase de la bancomat, într-o zi. Autorităţile au anunţat că vor deschide băncile astăzi, după ce la începutul săptămânii au ajuns la o înţelegere cu liderii europeni, pentru un împrumut de 10 miliarde de euro.

Pentru a se asigura că oamenii nu îşi vor retrage toţi banii din bănci atunci când acestea se vor deschide, guvernul cipriot a anunţat miercuri noi restricţii asupra circulaţiei capitalului. Astfel, nimeni nu are voie să plece în străinătate cu mai mult de 3.000 de euro, la fiecare drum, tranzacţiile cu cardul în afara ţării nu depăşesc 5.000 de euro pe lună, deţinătorii de depozite la termen nu au voie să retragă banii până la expirarea contractului, iar firmele care fac importuri vor putea plăti marfa numai după ce vor obţine avizul autorităţilor.

Deocamdată suma maximă de retragere la bancomat a rămas de 100 de euro pe zi, iar o altă măsură suspendă posibilitatea încasării cecurilor în numerar, modalitate prin care mulţi ciprioţi primesc salariul. Aceste măsuri făcute publice ieri sunt valabile pentru următoarele şapte zile, conform Mediafax.

Miercuri seara s-a desfăşurat un miting în faţa reprezentanţei Uniunii Europene şi Palatului prezidenţial, aproximativ 1.200 de oameni manifestând împotriva planului european care va taxa depozitele ce depăşesc 100.000 de euro, cu cel puţin 10%.

Planul mai prevede şi închiderea Cyprus Popular Bank, cu transferarea către Bank of Cyprus, care va fi şi ea restructurată. Cele două bănci (cele mai mari din Cipru) au angajat firma de securitate G4S pentru a asigura paza la sucursalele băncilor şi la alimentarea bancomatelor.