Şomaj: Veşti proaste de la CE, veşti bune din România

13

La nivelul Uniunii Europene, şomajul a crescut şi în primul trimestru al acestui an, atingând 10,8% în UE, respectiv 11,9% în zona euro. În prezent, şomajul afectează peste 26 de milioane de cetăţeni europeni, în condiţiile în care PIB-ul european a înregistrat cea mai mare scădere din 2009 până în prezent. În schimb, în România situaţia s-a îmbunătăţit.

Astfel, criza socială din Uniunea Europeană continuă să se accentueze, iar pentru multe state membre nu există nicio speranţă ca lucrurile să se schimbe în bine. Un exemplu elocvent în acest sens este Franţa, a doua economie ca mărime din UE, unde numărul de şomeri a depăşit trei milioane.

Pragul este cu doar 8.000 de şomeri mai mic decât recordul tuturor timpurilor, înregistrat de Franţa în anul 1997. Situaţia reprezintă o provocare pentru preşedintele socialist Francois Hollande, care promisese reducerea ratei şomajului în campania electorală.

Astăzi, Francois Hollande este considerat ca fiind un „preşedinte slab al Republicii" de către 51% dintre francezi, potrivit unui sondaj de opinie realizat de CSA pentru canalul BFMTV şi citat de Agerpres.

În România, rata şomajului s-a redus în ianuarie cu 0,1 puncte procentuale faţă de luna anterioară, la 6,6%, iar comparativ cu ianuarie 2012 este în scădere cu 0,8 puncte procentuale, numărul şomerilor ajungând la 660.000, potrivit datelor anunţate de INS.