Din cel mai sărac loc din lume, campioană la şah

350

De la jocul în noroi, într-unul din cele mai sărace cartiere din Uganda, a ajuns să fie subiectul unui film ce va fi realizat de Disney.

Phiona Mutesi are 16 ani şi a devenit cunoscută după ce a participat la un program misionar din Uganda, care avea scopul de a-i învăţa pe copiii defavorizaţi să joace şah. Surpriza tuturor a fost că Phiona are un talent incredibil la şah.

Imediat a devenit subiectul unei ştiri virale, a unei cărţi intitulate „Regina din Katwe" şi a unui scurt documentar pe YouTube. Acum are un atrenor de şah şi călătoreşte în jurul lumii inspirând oamenii. Mai mult, producătorii de la Disney vor să facă un film despre viaţa ei.

Phiona a acordat un interviu pentru CNN în care spune că înainte să descopere şahul şi să devină campioană trăia pe străzi, fără să aibă nimic de mâncare. A intrat în programul misionar de şah pentru că era răsplătită cu o masă pe zi, pe care o împărţea cu fratele ei.

Cel care a creat programul de şah din Katwe (Uganda) Robert Katende, este acum antrenorul ei. Spune despre Phiona că are un talent extraordinar, motiv pentru care a şi câştigat mai multe concursuri.

Ea e mai încântată de faptul că acest joc a scos-o în lume, a văzut că se poate trăi şi altfel decât trăia ea. I-a dat şi posibilitatea de a se întoarce la şcoală şi a făcut-o să viseze să devină doctor.