Israel: Segregarea pe sexe, în autobuz, ar putea fi scoasă în afara legii

237

Ministrul israelian al Justiţiei doreşte să scoată definitiv în afara legii practica segregării pe criterii de gen. Unii evrei zeloţi încearcă să instaureze segregarea, în contexte precum transportul public, forţând femeile să se aşeze în spatele autobuzului.

„Astăzi am trimis către Ministerul Justiţiei propunerea noii legi… care va face ca orice segregare a femeilor şi umilirea lor în spaţiu pubic să fie tratată ca infracţiune," a anunţat joi ministrul Justiţiei, Tzipi Livni, pe pagina ei de Facebook. Ministrul a repetat asigurarea într-un interviu la Army Radio, spunând că „discriminarea femeilor în spaţiile publice, în serviciile publice, nu poate fi permisă."

Anunţul ministrului a venit la o zi după ce Procurorul General Yehuda Weinstein a recomandat scoaterea în afara legii a oricărui comportament care împiedică femeile să beneficieze de „servicii publice în condiţii egale" cu bărbaţii.

Separarea femeilor de bărbaţi în transportul în comun este încă o practică des întâlnită în cartierele religioase, iar incidente în care evrei zeloţi apostrofează fete chiar şi de vârsta şcolii, pentru o vestimentaţie pe care ei o consideră indecentă, au intrigat opinia publică şi au forţat guvernul să ia măsuri.

Potrivit Reuters, perspectiva este una optimistă. Odată cu diminuarea segmentului de politicieni ultra-ortodocşi din coaliţia de guvernare a Israelului, administraţia lui Betaniahu ar putea avea mai multe şanse să câştige sprijinul în favoarea legii anti-segregare.