„Doctorul străzii” îi tratează pe oamenii invizibili pentru sistemul de sănătate

600

Dr. Jim Withers își poartă cabinetul în ghiozdan și 5 seri pe săptămână, împreună cu o echipă mică de voluntari și studenţi la Medicină, merge pe străzile Pittsburgului consultându-i şi oferindu-le tratament și medicamente oamenilor străzii.

Whiters lucrează pentru un ONG mic numit “Operation Safety Net” (Operaţiunea plasa de siguranţă) și a început să bată străzile orașului oferind servicii medicale în urmă cu 22 de ani. Atunci l-a cunoscut pe Mike Sallows, un voluntar care lucra pentru oamenii străzii, împărţind pături și pachete cu mâncare. Mike, care a fost om al străzii vreme de șapte ani, știa zonele în care oamenii fără adăpost se aflau de obicei și știa și regulile lor nescrise, relatează Huffington Post.

Primul lucru pe care i l-a recomandat doctorului, înainte să pornească în misiune, a fost să nu poarte haine de medic și să nu se poarte condescendent. Whiters a luat în serios sfatul și a citit o carte despre cum să te îmbraci și cum să te porţi ca să fii acceptat în mijlocul oamenilor străzii. Acest lucru însă l-a ajutat prea puţin. Când a început să-i cunoască pe acești oameni ai străzii a realizat că e necesar să te pui în locul lor pentru a le înţelege situaţia, comportamentul și suspiciunile.

Pe lângă mâncare și pături, ghiozdanul doctorului conţine bandaje, medicamente de răceală, vitamine, analgezice și instrumente de consultat. Multe dintre sesiunile de consult au loc sub poduri, pe treptele bisericilor sau în băi de la McDonald’s. Mulţi dintre pacienţi acceptă să fie consultaţi doar după ce Jim și Mike promit că îi vor păstra identitatea secretă.

O bună parte dintre ei sunt în vârstă și au probleme de sănătate grave, cum ar fi ulcere netratate, degerări și cancer. Într-un interviu acordat Nationswell, Dr. Whiters povestea despre un bătrân în vârstă de 85 de ani care suferea de paranoia și avea răni la picioare. Acesta era convins că este urmărit și a acceptat cu greu tratamentul medical, care era nu doar necesar, ci și urgent, având în vedere că rănile aveau deja viermi.

Echipa lui Whiters a crescut în ultimii ani și a fost luată drept exemplu în alte 85 de orașe. Eforturile lor de a intra în lumea acestor oameni și de a le înţelege realitatea cer sacrificiu, dar Dr. Whiters este convins că o astfel de activitate este o vocaţie. Medicina, sublinia el, nu ar trebui să fie o afacere, ci o chemare. În cei 22 de ani de activitate în rândul oamenilor străzii, el și echipa sa au tratat peste 1.200 de oameni. Whiters spune că se regăsește în acești oameni și că, dacă am fi sinceri, am realiza că oricare din noi ar putea ajunge în situaţia lor. „Toţi contează, trebuie să avem grijă de cei ostracizaţi din comunităţi. Acest lucru ne va face oameni mai buni.”