Dragostea e obligatorie de Valentine s Day

167

O sărbătoare care a început cu intenţia de a aduce oamenii împreună, s-a transformat de-a lungul timpului într-un spectacol comercial. Dacă la început era orchestrat doar de cei care aveau afaceri în industria frumosului, precum florării, bijutieri, parfumerii, acum industria întreagă are un motiv să te atragă cu preţuri reduse la cadouri pentru persoana iubită. Ce se ia cadou de Valentine's Day acum? Un iPhone.

Judecând după volumul produselor care se vând de Valentine's Day, s-ar putea spune că este o sărbătoare pe care cei mai mulţi dintre noi abia o aşteaptă. Pentru două tipuri de persoane însă nu este cea mai drăguţă sărbătoare din an. Pentru cei care sunt singuri Valentine's Day este o amintire a faptului că nu au pe „cineva special" în viaţa lor, un sentiment nu tocmai amuzant.

Şi mai sunt cei care se simt obligaţi de societate şi de partenerii de viaţă să sărbătorească printr-o escapadă financiară o zi de dragoste obligatorie. Sunt destule persoane care se simt siluite să îşi exprime sentimentele la comandă, doar pentru că este 14 februarie, o zi care de alfel nu are nicio legătură istorică cu noi ca români.

De unde până unde Valentine's Day?

Valentine's Day are o istorie cel puţin neclară. Unii istorici susţin că sărbătoarea se trage din anul 469, când papa Gelasius a declarat 14 februarie zi de onoare pentru Sf. Valentin. Conform legendei populare, Valentin a fost un creştin martir executat pentru că a apărat în faţa împăratului roman Claudiu al II-lea dreptul soldaţilor de a se căsători.

România a început să sărbătorească și Valentine's Day, deși deja avea prin Dragobete o sărbătoare tradiţională a dragostei, pe 24 februarie. Aceasta a dus la un val de critici din partea mai multor grupuri, persoane reputate, instituţii.

Ce fac românii de Valentine's Day

Mulţi aleg să se revolte împotriva acestei sărbători, sau pur şi simplu aleg să nu o sărbătorească. Pentru cei care abia aşteaptă să îşi mărturisească dragostea de Valentine's Day, există multe evenimente care îi aşteaptă. British Council îi invită pe cititori să îşi aducă cartea preferată la o întâlnire pe 14 februarie, în bibliotecile consulatelor de la Bucureşti, Iaşi şi Cluj-Napoca. Cartea trebuie frumos împachetată şi însoţită de un bilet pe care să scrie de ce este preferata posesorului şi poate fi schimbată în bibliotecile British Council cu cartea preferată a altcuiva.

Sfântul Valentin a fost deja sărbătorit la Muzeul Satului duminică, pe ritmuri de muzică jazz şi un târg handmade. Cei mai îndrăzneţi dintre vizitatori au făcut declaraţii de dragoste, iar cele mai frumoase declaraţii au fost premiate din oră în oră cu cărţi, vin, ciocolată, vouchere pentru o cină romantică şi altele.

Pentru a afla mai multe despre această sărbătoare şi a călători prin istoria exprimării iubirii, Fundaţia Calea Victoriei a organizat luni conferinţa "Sfântul Valentin – legende şi tradiţii", susţinută de Monica Neaţu, la Grand Hotel Continental.

Şi pentru că în februarie se serbează iubirea, nu lipsesc nici petrecerile pentru cei aflaţi în căutarea acesteia. Reţeaua socială Let's Meet organizează două petreceri, "exclusiv pentru singles" în luna îndrăgostiţilor. Celibatarii cu vârste între 25 şi 40 de ani sunt invitaţi pe 18 februarie să petreacă împreună Ziua îndrăgostiţilor, dansând pe ritmurile anilor '80, în timp ce cei cu vârste între 38 şi 60 de ani se vor putea distra la petrecerea de Dragobete, pe 25 februarie.

Iranul s-a îndrăgostit de Valentine's Day

Deşi Iranul are o cultură de respingere a influenţelor din Vest, Valentine's Day a devenit un fenomen în expansiune din cauza tineretului amorezat din clasele sociale influente ale statului islamic.

Liderii religioşi şi cei politici au dus mai multe campanii împotriva unei sărbători pe care o numesc „import cultural decadent", ziua dedicată iubirii a reuşit cumva să supravieţuiască şi să prospere chir şi în cele mai ostile medii. Asta se datorează numărului mare de adulţi tineri din ţară: 60% din populaţia de 75 de milioane de oameni, are până în 30 de ani, iar unul din trei iranieni are între 15 şi 30 de ani.

Mulţi dintre ei sunt necăsătoriţi, iar barurile, cluburile şi petrecerile mixte sunt interzise, sub legi stricte, astfel încât Valentine's Day este percepută ca singura oportunitate de curtenie tolerată, o viziune foarte apreciată de industrie.

Ce îşi doresc femeile cu adevărat în luna dragostei

Cel mai mare cadou pentru femei de Valentine's Day ar fi libertatea să îşi facă propriile alegeri despre când şi de câte ori vor să nască, spune Robert Engelman, preşedintele Worldwatch Institute.

Conform United Nations Population Fund (UNFPA), 1.000 de femei mor în fiecare zi în timpul naşterii. Asta înseamnă că la fiecare 90 de secunde moare o femeie, iar 99% dintre aceste decese au loc în ţările din lumea a treia, precum Africa şi Asia.

Atunci când femeile au libertate de decizie, starea de sănătate a lor şi a familiilor lor se îmbunătăţeşte. Un studiu realizat de UNFPA împreună cu Guttmacher Institute sugerează că ar fi nevoie de 24 de miliarde de dolari pentru a întâmpina nevoile din sectorul sănătăţii reproductive din ţările în curs de dezvoltare, adică de câteva ori mai mult decât sumele care se alocă în prezent.

Surse: CNN, AFP, CSM, Mediafax