Dragostea fără acte, un nou trend al societăţii moderne

85

„Ne-am întâlnit pe când aveam fiecare 20 de ani și ne-am mutat imediat împreună. Ne-am oficializat relaţia abia după zece ani." Acesta este rezumatul unei povești pe care tot mai multe cupluri ar putea-o relata. Căsniciile tind să devină scurte şi… dese. Tot mai multe persoane, indiferent de vârstă, aleg să trăiască ani buni în concubinaj, înainte să se căsătorească (dacă o mai fac). Cu toate că cei care suferă cel mai mult de pe urma acestei situaţii sunt copiii, se pare că mariajul fără acte câștigă teren.

 

Un nou raport al Centrului pentru Controlul Bolilor atestă faptul că tot mai multe femei necăsătorite care rămân însărcinate aleg să se mute cu taţii copiilor, mai degrabă decât să se căsătorească. Raportul denumește acest aranjament ca fiind o coabitare „imperativă" care depășește deja numărul căsătoriilor „imperative". Sondajul arată că între 2006 și 2010, 18,1% din toate femeile care au rămas însărcinate s-au mutat cu prietenii lor înainte de naștere, comparativ cu 5,3% , care s-au căsătorit.

Acest studiu vine aproximativ jumătate de an mai târziu, după ce o altă cercetare a aceleași instituţii atesta faptul că americanii sunt tot mai predispuși în a accepta o convieţuire înainte de căsătorie. De fapt, relevă studiul, acest gen de relaţie este acum mult mai frecvent în rândul tinerelor, informează Los Angeles Times.

Astfel, 48% dintre femeile intervievate au mărturisit că trăiesc cu partenerul de viaţă, fără a fi căsătorite cu acesta. În 1995, doar 35% dintre femei trăi în concubinaj cu partenerii lor.

Copiii, o necunoscută a concubinajului

Atunci când aceste cupluri aleg viaţa de concubinaj ignoră potenţialele pericole asupra copiilor lor. În opinia lui Brad Wilcox, autor al unui raport publicat de National Marriage Project, concubinajul afectează copiii mai mult decât divorţul. Drept argument, el face referire la cei 41% din copiii care se nasc astăzi în SUA, provenind din cupluri necăsătorite și care „sunt expuşi unui risc mai mare decât copiii din cuplurile căsătorite", a subliniat psihologul John Gottman, autor al aceluiaşi studiu

Wilcox constată că filmul revoluţiei divorţului, Kramer vs Kramer, nu mai este emblematic pentru a ilustra drama cu care se confruntă familiile de astăzi. „Ar fi Kramer vs Kramer vs Johnson și Nelson", spune el în mod ironic. „Experimentăm un tipar în care este evidentă instabilitatea. Tot mai mulţi adulţi se mută dintr-o casă în alta, într-un soi de carusel al relaţiilor", a conchis autorul studiului.

De ce cunoaște acest fenomen o creștere exponenţială? Stephanie Coontz, profesor de studii de familie la Evergreen State College din Washington, susţine că principalul vinovat este condiţia economică. Aceasta i-a convins pe tot mai mulţi să amâne sau să renunţe la oficializarea legăturii în favoarea concubinajului, a explicat profesorul. „Concubinajul şi copiii din flori sunt în egală măsură şi un simptom şi o cauză a instabilităţii vieţii copiilor", a conchis Coontz.

Și românii preferă concubinajul

Multe ţări din Europa se confruntă cu o creștere consistentă a convieţuirii premaritale. Concubinajul, sau căsătoria de probă, este o practică din ce în ce mai des întâlnită și în societatea britanică. „Dacă în anii '60, în Marea Britanie, mai puţin de o persoană din 100 a trăit la un moment dat în concubinaj, în 2010, acest lucru i se întâmplă unui adult din şase", se arată într-un document comentat de The Telegraph. În schimb, se pare că România a depășit Marea Britanie în acest top. Astfel, ţara noastră se află pe locul trei în Europa la cuplurile necăsătorite cu forme legale. Peste 55% dintre femeile majore din România, dar cu vârsta sub 35 de ani, locuiesc alături de un partener, în vreme ce procentul de bărbaţi din aceeaşi categorie de vârstă este de 42%.

Religia creștină și concubinajul, incompatibile

Dacă societatea devine tot mai tolerantă faţă de un asemenea mod de exprimare și consumare a dragostei, în mediile religioase în schimb, concubinajul este perceput ca o formă de dragoste neasumată. Una pentru combaterea căreia liderii religioși caută soluţii ingenioase. Astfel, pastorul unei biserici protestante din Long Beach (Statele Unite) a găsit o soluţie inedită pentru a diminua numărul cuplurilor care coabitează fără să fie căsătorite. În timpul predicii sale, pastorul a anunţat că biserica va organiza o ceremonie de nuntă și o recepţie gratuită pentru cuplurile care trăiesc împreună fără a fi căsătorite. „Dacă singura voastră barieră este costul nunţii, vom înlătura acest obstacol", a declarat pastorul. El a adăugat că „planul lui Dumnezeu pentru un cuplu este să se căsătorească, nu doar să locuiască împreună".

Același semnal a fost tras de fostul Papă Benedict XVI-lea, care, aflat la prima vizită în Croaţia, a criticat concubinajul, încurajându-i pe enoriași să reziste „mentalităţii seculare care propune concubinajul ca o pregătire sau chiar ca un substitut pentru căsătorie".