Cum recunoşti comportamentul abuziv

11373

Nu întotdeauna este uşor să recunoşti un comportament abuziv, deoarece acesta se instalează treptat, subtil, fără ca victima să-şi dea seama. Însă este important să ştii cum să-l identifici pentru a nu-i cădea victimă.

Abuzul, emoţional şi/sau fizic, este una dintre cele mai delicate situaţii cu care se confruntă anumite cupluri. Din păcate, el îşi face apariţia într-un mod subtil, treptat, astfel încât, victima nu este conştientă de acest lucru încă de la început, ba chiar ajunge să creadă că un astfel de comportament este normal. Prin urmare, nu ia nicio măsură în acest sens.

Dacă abuzul fizic este uşor de recunoscut, cel emoţional prezintă anumite probleme, pentru că este tipul de abuz ale cărui răni nu sângerează. El reprezintă cea mai des întâlnită formă de abuz, dar cu toatea acestea se vorbeşte cel mai puţin despre el. Şi nu numai atât, ci efectele lui sunt minimalizate. Specialiştii consideră abuzul emoţional drept cea mai dureroasă formă de violenţă şi cea mai eficientă metodă de distrugere a stimei de sine. Cele mai întâlnite efecte ale acestuia sunt negarea, depersonalizarea, depresia, lipsa motivaţiei, confuzia, stima de sine scăzută şi autoînvinovăţirea, printre altele.

În majoritatea cazurilor, femeile sunt ţinta acestui tip de abuz. Ele suferă în tăcere din cauza ruşinii sau a fricii, în parte din cauza faptului că suferă o oarecare „spălare” a creierului, care le face să-şi piardă încrederea în sine, respectul, sentimentul propriei valori şi să se îndoiască de capacităţile, abilităţile, percepţiile şi judecata proprie – se afirmă pe psihologbun.wordpress.com.

Nu există îndreptăţire şi nici justificare pentru nicio formă de abuz. De aceea este important ca fiecare persoană să ştie care sunt caracteristicile abuzului emoţional. Iată câteva dintre ele, potrivit psychcentral.com:

1. Reacţiile celuilalt sunt exagerate în raport cu situaţia în sine. Atunci când partenerul tău se supără prea tare pentru o situaţie care nu este atât de gravă poate fi un indiciu al abuzului emoţional.

2. Deţine control total asupra veniturilor. Atunci când unul dintre parteneri nu are acces la veniturile cuplului sau nici măcar asupra veniturilor proprii, este posibil să fie victima unui abuz. Multe dintre persoanele care abuzează folosesc banii ca metodă de reţinere a victimei. Aceasta nu poate să ia nicio măsură, din cauza dependenţei financiare.

3. Te izolează de familie şi prieteni. Aceasta este una dintre caracteristicile principale ale abuzului emoţional. Izolarea victimei de familie şi prieteni garantează o mai bună manipulare, un control mai strâns şi evită posibilitatea ca cineva să-i poată atrage atenţia victimei asupra comportamentului pe care îl îndură. De asemenea, aceasta este o metodă de a elimina orice posibilitate de a scăpa şi orice legătură care să o facă să se simtă sigură.

4. Te hărţuieşte sexual. Deşi când este vorba de hărţuire sexuală ne ducem cu gândul la violuri, acest tip de hărţuire poate avea loc şi în cadrul cuplului. Atunci când te simţi presat/ă sau forţat/ă să întreţii relaţii sexuale pe care nu le doreşti, eşti abuzat/ă.

5. Îţi controlează gândirea. Acest lucru presupune anularea propriei gândiri, sub pretextul că „eu ştiu mai bine”. Atunci când partenerul reuşeşte să-ţi controleze felul în care gândeşti, să te facă să gândeşti ca el, următorul pas este să te facă să crezi că nu eşti bun/ă de nimic, că nu poţi face nimic singur/ă, asigurându-se în felul acesta că nu îl/o vei părăsi niciodată.

6. Te constrânge, te ameninţă sau te intimidează. De teama de a nu fi părăsit, abuzatorul poate recurge la ameninţări cum că îţi va face rău ţie, copiilor, familiei sau chiar sieşi. Intimidarea se poate manifesta prin anumite gesturi, limbaj, mimică sau spargerea diferitelor obiecte din casă.

7. Îţi ignoră sentimentele şi îţi ridiculizează părerile şi abilităţile. Acest lucru face parte din strategia de a te face să te simţi fără valoare.

8. Neagă comportamentul şi te învinovăţeşte. Deşi pare contradictoriu, abuzatorul îşi neagă comportamentul abuziv, însă în acelaşi timp te învinovăţeşte pe tine de apariţia acestuia.

Acestea sunt doar câteva dintre caracteristicile unui comportament abuziv. Traiul într-un mediu abuziv devine un ciclu greu de întrerupt, motiv pentru care multe victime nu au curajul şi nici metodele necesare pentru a face acest pas. Probabil una dintre cele mai bune soluţii este apelarea la cei din jur şi/sau la un specialist, dar de cele mai multe ori cea mai eficientă este plecarea; plecarea dintr-o relaţie care face mai mult rău decât bine.