China refuză predicile SUA despre drepturile omului

227

Guvernul chinez consideră că SUA nu are niciun drept să ţină lecţii de morală pe subiecte legate de drepturile omului. China dorește un „dialog bazat pe egalitate și respect reciproc, a declarat ministrul de externe chinez, Hong Lei, conform Reuters.

China răspunde astfel „profundei îngrijorări” declarate vineri de secretarul de stat american Hillary Clinton, cu privire la recentele acţiuni ale guvernului chinez împotriva disidenţilor sau a activiștilor de dreapta de la Beijing.

Beijingul a impus în ultimul timp restricţii avocaţilor, activiștilor, bloggerilor, jurnaliștilor și a crescut controlul asupra societăţii civile. Guvernul chinez și-a intensificat de asemenea eforturile de a controla presa, Internetul și accesul la Internet, reiese dintr-un raport cu privire la situaţia globală a drepturilor omului, dat publicităţii de Departamentul de Stat american.

Răspunsul chinez a rezumat miza discuţiei chinezo-americane în următoarele cuvinte: „încetaţi cu acest comportament dominator, folosind drepturile omului pentru a vă amesteca în afacerile interne ale altor state (…) SUA își ignoră propriile probleme severe legate de drepturile omului”, spune raportul chinez, conform agenţiei de presă Xinhua.