„Ce se întâmplă la ONU?” pare să fie întrebarea zilei, după ce s-a aflat că Arabia Saudită a primit un rol-cheie în ce privește raportarea abuzurilor asupra drepturilor omului, deși ţara este „mândra” posesoare a celui mai violent dosar în ce privește tratamentele aplicate femeilor, minorităţilor și disidenţilor.

Faisal bin Hassan Trad a fost numit șeful unei comisii de 5 ambasadori care supraveghează Consiliul pentru Drepturile Omului și care selectează experţii din fiecare ţară unde ONU are mandat, experţi care întocmesc rapoarte privind încălcarea drepturilor omului în ţările respective.

„De multe ori, ONU descrie această comisie drept perla Consiliului pentru Drepturile Omului și, cu toate acestea, îi subminează legitimitatea alegând să o prezideze o teocraţie fundamentalistă, care suprimă femeile și minorităţile”, a declarat Said Hillel Neuer, liderul UN Watch, un ONG care luptă pentru respectarea drepturilor omului și care monitorizează activitatea ONU.

Trad a fost numit în această funcţie din luna iunie, însă ONU nu a făcut publică informaţia. „Este scandalos că ONU alege o ţară care a decapitat mai mult persoane anul acesta decât ISIS să conducă o comisie pentru drepturile omului. Petro-dolarii și politica au călcat în picioare drepturile omului”, a mai declarat Neuer.

Cum e cu drepturile în Arabia Saudită

Deși este un aliat al Statelor Unite, ţara arabă este totodată ţara-patrie pentru Osama bin Laden și pentru gruparea teroristă al-Qaeda, care ar fi fost finanţată într-un timp chiar de familia regală. Până și în 2010, SUA se temea că Arabia Saudită este principala sursă de finanţare a grupărilor teroriste sunnite din toată lumea, conform Wikileaks.

În ce privește drepturile omului, cazurile din această ţară sunt notorii. Abia în anul 2011 femeile au primit dreptul de a vota și de a candida la alegerile municipale. Tot în același an însă, o femeie a fost condamnată la 10 lovituri de bici pentru că a condus o mașină. Femeia a fost graţiată în ultimul moment de regele Abdullah. Un alt caz ce a ajuns să fie cunoscut la nivel internaţional este cel al bloggerului Raif Al-Badawi, care în ianuarie 2015 a primit primele lovituri de bici dintr-un total de 1.000, ca parte a sentinţei pentru criticarea regimului în 2012.

În viitorul apropiat, urmează să se execute decapitarea unui tânăr care a fost condamnat la moarte încă de la 17 ani, când a participat la un protest antiguvern. Ali se pare că a fost urmărit în special din cauza unchiului său, un personaj problematic pentru autorităţi. După ce va fi decapitat, corpul său va fi pus pe o cruce și expus publicului, într-un gest de cruzime extraordinară, ce denotă guvernarea prin teroare. Amnesty International a declarat chiar luna trecută că Arabia Saudită este cea mai „prolifică” ţară din lume când vine vorba de execuţii, cu 2.200 de cazuri între 1985 și 2015. De la începutul lui 2015 au fost executate deja peste 100 de persoane, conform Human Rights Watch.

UN Watch spune că decizia va bate ultimul cui în sicriul care reprezintă credibilitatea Consiliului ONU și i-a cerut ambasadorului SUA la ONU, Samantha Power, și ministrului de externe al UE, Federica Mogherini, să „denunţe acest act îngrozitor de cinism al unui regim care decapitează oameni în piaţa publică, sub care femeile, creștinii și homosexualii nu au drepturi, iar bloggeri inocenţi sunt în închisoare, pentru că au criticat autorităţile și islamul radical”, a spus Neuer.

Pregătiri nucleare

Intenţionat sau nu, candidatura Arabiei Saudite coincide cu o politică de înarmarea nucleară, prilejuită de înţelegerea nucleară pe care Statele Unite au făcut-o cu Iranul. Aliaţii tradiţionali ai Statelor Unite, Israelul și Arabia Saudită, s-au simţit direct vizaţi de către un Iran eliberat de sancţiuni economice internaţionale și liber să reia un rol mai proeminent în regiune. Arabia Saudită se confruntă cu aliaţii Iranului în Siria, Liban, Irak și Yemen.

Statele Unite susţin însă că prin faptul că au împiedicat Iranul să obţină arma nucleară au asigurat un viitor mai sigur pentru statele arabe și pentru Israel. Din punctul de vedere al americanilor, frica aliaţilor că Iranul se va dezlănţui în susţinerea terorismului, pentru ca în final să înlocuiască statele arabe din centrul strategiei americane pentru Orientul Mijlociu, este exagerată.

Oficialii americani, printre care și secretarul de stat John Kerry, au notat că și într-o situaţie disperată, Iranul nu ar putea ţine piept statelor arabe, care cheltuie de 10 ori mai mult cu bugetul militar decât Iranul. Doar bugetul militar al Arabiei Saudite este aproape de 6 ori mai mare decât cel al Iranului. Vice notează că Arabia Saudită are deja încheiate contracte atât pentru cumpărare de armament și echipamente militare, ci și pentru studii de fezabilitate pentru cel puţin patru reactoare nucleare, cu Franţa, Rusia, Coreea de Sud, Argentina și Pakistan.

Mulţi experţi prevăd deja un război între Arabia Saudită și Iran via Yemen, unde coaliţia statelor din Orientul Mijlociu (Emiratele Arabe Unite, Qatar, Kuweit, Bahrain, Arabia Saudită) a lansat deja o acţiune militară, pentru a securiza stabilitatea în Arabia Saudită, ale cărei câmpuri petrolifere se află, majoritatea, în sudul ţării, aproape de Yemen. Ţara săracă, dar de importanţă strategică, se află în cea mai gravă criză din ultimii ani, fiind în pragul unui război civil. Lupta se dă între trupele loiale președintelui Hai și rebeli care l-au împins pe acesta în afara capitalei. Președintele a apelat la coaliţia statelor conduse de Arabia Saudită să intervină. Conflictul dintre cele două tabere face parte și din lupta regională între majoritatea șiită din Iran și majoritatea sunnită din Arabia Saudită. Yemen este de importanţă strategică deosebită din cauza unei strâmtori care leagă Mare Roșie de Golful Aden, pe unde trece cea mai mare parte din petrolul care se distribuie apoi în restul lumii. Pe scurt, puterea politică ce deţine accesul la ruta maritimă deţine controlul, și nu doar în Orientul Mijlociu.