Drumul lung de la droguri la brutari pentru orfani

60

Pe centura Ploieştiului, mai mulţi tineri ce au fost daţi afară din sistemul social la 18 ani încearcă să înveţe o meserie, să ajungă brutari, cofetari sau patiseri. În fiecare zi, din mâinile lor ies pâini care hrănesc 400 de copii orfani, aflaţi în grija Fundaţiei Concordia, creată în urmă cu mulţi ani de un călugăr austriac.

Georg Sporschill, călugăr iezuit, a fost trimis de către congregaţia sa în România, pentru şase luni, la începutul anilor 1990. De atunci nu a mai plecat. Fundaţia sa, Concordia, sprijinită de guvernul austriac, a cules de pe străzi până la 1.000 de copii, îngrijiţi de 300 de angajaţi şi zeci de voluntari.

Băieţii şi fetele care fac pâinea pentru aceşti copii, sunt însă în alt program. Unii mai mici, alţii mai mari, toţi au ajuns în program după ce au încercat să se descurce pe străzi, în România, Spania sau alte ţări. Povestea fiecăruia dintre ei implică neglijenţă din partea părinţilor şi abuzuri de neimaginat din partea îngrijitorilor şi celorlalţi copii din orfelinate. Droguri, bătăi, nopţi dormite pe străzi, cerşit pentru o bucată de pâine, toţi le-au făcut.

Acum locuiesc în Casa Abraham, internatul organizaţiei în care se pregătesc să devină brutari, patiseri, cofetari, bucătari sau ospătari. „Vreau să iau diploma asta. Să am ceva la mână. Să mă duc undeva şi să spun: ‘Uite mă, am făcut asta!', spune cel mai tânăr dintre ei, Andrei, de 15 ani, jurnaliştilor de la Gândul.

Directorul Şcolii de Meserii Concordia, Costin Fronoiu, se mândreşte cu învăţăceii săi, pe care vrea neapărat să îi vadă integraţi în societate. „Împreună cu ei am dezvoltat 11 tipuri de pâine, după reţete austriece, dar şi româneşti…Toate sunt cât se poate de sănătoase", spune Fronoiu, arătând spre moara unde tot tinerii macină o „făină de calitate superioară" produsă din cereale cultivate chiar de ei la ferma din Ariceşti, la 15 kilometri de Ploieşti.