„Dumnezeu nu m-a creat să fiu un atacator sinucigaș”

505

„Ești pe acest pământ ca să mori, nu ca să înveţi." Sunt cuvintele înspăimântătoare pe care le-a auzit un copil de 10 ani. Cuvinte pe care Spozhmai le aude de la tatăl și fratele ei, ambii membri ai grupării talibane. După ce, săptămâna trecută, a refuzat să ducă la îndeplinire o misiune sinucigașă, fetiţa aflată în custodie protectivă refuză să se întoarcă acasă și-i cere președintelui afgan să fie dată unei alte familii.

Copiii de 10 ani merg la școală, fraţii mai mari îi ajută la teme, iar părinţii le oferă tot sprijinul pentru a avea un viitor. Spozhmai a fost bătută și nu i s-a permis să înveţe să scrie sau să citească. În loc să fie trimisă la joacă a fost trimisă cu o vestă plină de explozibil să arunce un post de poliţie în aer.

Desigur, nu a fost în stare să ducă la capăt această misiune. S-a predat poliţiei. Acolo a povestit despre cum fratele ei i-a promis că doar ţintele atacului vor muri și despre modul în care este tratată acasă.

Deși are doar 10 ani, Spozhmai era responsabilă pentru curăţenia casei, gătit și spălat. „Făceam tot în casă, găteam, curăţam toată casa și mă tratau ca și cum aș fi fost sclavul lor", a mărturisit fetiţa pentru BBC.

Momentan, fetiţa se află în custodie protectivă în capitala provinciei, Lashkar Gah, și refuză să se întoarcă acasă cu tatăl ei, care a venit după ea. Spozhmai este convinsă că va fi din nou obligată să poarte o vestă cu explozibil dacă se întoarce acasă și i-a spus tatălui ei „mai degrabă mă sinucid decât să mă întorc cu tine". Tatăl ei, Abdul Ghafar, insistă că o va duce într-o altă parte a Afganistanului, altfel talibanii îi vor ucide pe amândoi la întoarcere în Khan Nishin, satul lor.

În același timp, un purtător de cuvânt al președintelui a declarat că Spozhmai se va întoarce acasă doar dacă bătrânii satului îi garantează siguranţa. În apelul ei către președintele afgan, Hamid Karzai, fetiţa i-a cerut acestuia să fie dată altei familii. „Nu mă mai întorc acolo. Dumnezeu nu m-a creat pentru a fi un atacator sinucigaș. Îl rog pe președinte să mă trimită într-un loc bun."

În ciuda mărturisiriilor fetiţei, confirmate de prezenţa și dorinţa tatălui ei de a o duce în altă regiune a Afganistanului, purtătorul de cuvânt al grupării talibane, Qari Yousef Ahmadi, neagă orice implicare în acest caz și consideră că întreaga poveste este o mișcare de propagandă a guvernului. „Nu facem niciodată astfel de lucruri, mai ales cu fete", a declarat acesta.