China clonează la scară industrială

74

Clonarea animalelor nu mai este de mult o noutate, dar numărul impresionant de porci clonaţi anual la o companie din China a adus în discuţie clonarea la scară industrială și implicaţiile acesteia.

Compania care se ocupă cu acest lucru, numită BGI, din Shenzhen, a devenit cel mai mare centru din lume pentru clonarea porcilor, producând 500 de porci clonaţi pe an, folosiţi pentru testarea de medicamente. În afară de aceasta, BGI este cel mai mare centru din lume care se ocupă cu secvenţierea, procesul prin care se analizează informaţia din molecula de ADN, notează BBC.

În această companie, aparatele costisitoare au fost înlocuite de oameni, pentru a face ca procesul să fie mai rapid şi mai uşor. Dr. Yutao Du, care se ocupă de proces, a declarat că acest centru poate deveni o fabrică de clonare și că pentru aceasta ar fi nevoie doar de 30-50 de persoane. Procesul prin care se clonează porcii este următorul: într-o încăpere tip sală de operaţie femela este anesteziată. Apoi, cei care se ocupă de acest proces inserează o sondă pentru a localiza uterul, după care introduc un tub mic care conţine blastociţi, embrioni clonaţi aflaţi în fază incipientă, care sunt implantaţi. Astfel de procese pot avea loc de două ori pe zi, cu o probabilitate de reuşită de 70-80%.

Separat de această activitate, în clădirile din apropierea celor în care se fac clonările, 156 de aparate de mărimea unor frigidere lucrează neîntrerupt la secvenţierea genelor (cel mai mare centru de genul acesta din Europa, Wellcome Trust Sanger Institute din Marea Britanie, are doar 30 de astfel de aparate). BGI are un proiect care prevede secvenţierea genomilor a un milion de persoane, un milion de animale şi un milion de plante (un proiect asemănător al englezilor prevede secvenţierea genomilor a 10.000 de persoane). 

Directorul companiei BGI, fiind întrebat în cadrul unui interviu pe ce criterii se bazează atunci când decide să cloneze ceva, a declarat că ţine cont de gustul sau aspectul acelui lucru, de întrebuinţarea lui la nivel industrial şi de beneficiile pe care le-ar putea avea asupra sănătăţii. Întrebat și dacă manipularea naturii într-o asemenea măsură este îndreptăţită, directorul a calificat demersul companiei ca pe unul normal și benefic, dând ca exemplu posibilitatea de eradicare a foametei globale.

China este pe cale de a deveni o mare putere în ceea ce priveşte cercetarea ştiinţifică: are un rover robotic pe Lună, are cel mai rapid supercomputer din lume, iar prin BGI poate deveni cel mai important centru de clonare în masă din lume.