1.300 de cercetași reuniţi pentru o Românie mai bună

17

O priveliște impresionantă îi întâmpină pe cei care trec zilele acestea prin Săliște (în zona Sibiului). Sute de corturi campate de o parte și de alta a drumului alcătuiesc prima Jamboree Naţională a Cercetașilor României din ultimii 75 de ani, un eveniment salutat chiar de președintele ţării.

Nu mai puţin de 1.300 de cercetași din toate colţurile ţării și din Europa s-au reunit la Săliște pentru a interacţiona, timp de 10 zile – între 11 și 21 august – sub motto-ul „Fă următorul pas!". Acesta este mesajul primului eveniment de tip Jamboree organizat în ţara noastră după cel de-al Doilea Război Mondial, și al cincilea organizat vreodată în România.

Evenimentul „susţine dezvoltarea durabilă și educaţia non-formală a tinerilor care au misiunea de a lăsa lumea puţin mai bună decât au găsit-o," explică Bianca Neșiu-Bedreag, președintele Organizaţiei Naţionale „Cercetașii României" (ONCR), pe site-ul rojam.ro.

Președintele Traian Băsescu a salutat iniţiativa, lăudând „principiile cercetășiei, care încurajează implicarea activă și responsabilă a tinerilor în comunitate, în spiritul toleranţei, al solidarităţii și al prieteniei." În declaraţia președintelui se menţionează de asemenea aprecierea acestuia faţă de „modelul educaţional și civic pe care cercetașii îl promovează în societatea românească."

Printre obiectivele evenimentului, așa cum au fost anunţate pe site-ul oficial al cercetașilor se numără:- implicarea a 1000 de copii și tineri în activităţi de voluntariat pe perioada respectivă;

– crearea de oportunităţi pentru dobândirea cunoștinţelor, abilităţilor, atitudinilor și valorilor necesare implicării active în comunitate pentru sprijinirea dezvoltării durabile.

Organizatorii au oferit părinţilor, rudelor sau prietenilor celor peste 1.000 de copii participanţi, posibilitatea de a vizita pentru o zi tabăra și a vedea cum se desfășoară aceasta. Fiecare participant are dreptul la un singur bilet de vizitator.

Evenimentul este susţinut financiar de o paletă impresionantă de sponsori, care au pus la dispoziţie alimentele necesare pentru întreaga perioadă și au acoperit și alte costuri de organizare.

Termenul de „jamboree” a fost inventat de Lordul Baden-Powell, care considera că „întrunire", „adunare" sau „miting" nu transmiteau pe de-a-ntregul spiritul acestui fel de eveniment, se arată pe site-ul cercetașilor. Nu se știe însă dacă Baden-Powell s-a lăsat inspirat de cuvântul aborigen „corroboree" care desemnează o adunare nocturnă zgomotoasă, sau de cuvântul „jambo", care înseamnă „salut" în limba swahili.

Organizaţia Mondială a Mişcării Cercetașilor (WOSM) este o mişcare globală, non-guvernamentală şi non-profit a 28 de milioane de membri din peste 216 de ţări şi teritorii ( www.scout.org ). Două treimi din membri săi provin din tări în curs de dezvoltare.