Week-end cu zeci de morţi în Orientul Mijlociu

60

Ultimul week-end a marcat violenţe sângeroase, cu zeci de morţi şi de răniţi din Siria şi până în Pakistan. S-au înregistrat atacuri cu maşini-capcană, atentate cu bombă şi confruntări violente între forţele de securitate şi protestatarii din lumea arabă.

Navele de război siriene au deschis focul asupra oraşului-port Latakia, din nordul Siriei, într-un asalt împotriva protestatarilor. Au fost ucise cel puţin 23 de persoane, iar alte câteva zeci au fost rănite, informează CNN. Asaltul armatei siriene împotriva protestatarilor din Latakia a început încă de sâmbătă. În timp ce navele de război au tras asupra cartierelor dinspre malul mării, aproximativ 20 de tancuri şi transportoare blindate au fost folosite pentru reprimarea demonstranţilor din celelalte cartiere ale oraşului.

Un atentat cu bombă s-a produs duminică în oraşul Dera Allah Yar, din sud-vestul Pakistanului, lăsând în urmă cel puţin 12 morţi. Alte 14 persoane au fost rănite. Incidentul a avut loc chiar cu ocazia celebrării Zilei Independenţei a Pakistanului. Atacul cu bombă s-a produs după ce, cu câteva ore înainte, 5 rachete au căzut asupra unei tabere de antrenament paramilitare din regiunea tribală a ţării şi au omorât 3 oameni, potrivit declaraţiilor unui oficial.

Un soldat irakian a fost ucis şi alţi 6 au fost răniţi, după ce o bombă a explodat în calea unui convoi militar irakian. Incidentul a avut loc în apropiere de Adhamyia Sunni, conform unui oficial al Ministerului irakian de Interne. Tot duminică, 4 irakieni au fost răniţi după ce o bombă a explodat în sud-vestul Bagdadului.

Cel puţin 19 persoane au murit, alte 37 fiind rănite în urma unui atac al militanţilor din Afganistan împotriva complexului guvernatorului provinciei Parwan. Insurgenţii talibani au revendicat atacul desfăşurat pe durata a mai multe ore, iar Siddiq Siddiqi, purtător de cuvânt al Ministerului afgan de Interne, a precizat că printre morţi se află mai mulţi oficiali şi poliţişti. Guvernatorul provinciei Parwan, Abdul Basir Salangi, a declarat că 6 kamikaze au atacat sediul său duminică dimineaţa. Mai multe explozii şi focuri de armă au fost auzite în timpul atacului, conform relatărilor unui martor.

O maşină-capcană a explodat lângă un sediu de poliţie din oraşul Tizi-Ouzou, din Algeria. Au fost rănite cel puţin 33 de persoane, unsprezece dintre acestea fiind poliţişti, conform unui purtător de cuvânt al spitalului Nedir Mohamed, unde sunt trataţi răniţii. Nu au existat revendicări ale atentatului.

(Foto: nationnews.com)