Tatuajul electronic – de la uz medical la semnul fiarei

317

Asemenea unui tatuaj temporar, un mic plasture electronic, de grosimea unui fir de păr, poate schimba lumea în diferite domenii, de la cel medical, la jocurile pe computer sau chiar spionaj. Alţii văd în el un potenţial dispozitiv purtător al semnului fiarei din Apocalipsa.

Un studiu publicat în SUA de revista Science și citat de AFP descrie tehnologia micro-electronică numită sistemul electronic epidermal (EES), dezvoltată de cercetători din SUA, China și Singapore.

Plasturele poate înregistra și monitoriza activitatea inimii, a mușchilor și a creierului. Poate înlocui electrozii conectaţi la creier sau poate fi pus în gât unde va modifica vocea, atât a pacientului suferind de laringe, dar și a jucătorului pe computer cu o acurateţe de 90%.

Dispozitivul este insesizabil de ușor și are nevoie de o cantitate minimă de energie, putându-se alimenta singur prin lumină solară sau radiaţii electromagnetice. Are sub 50 de microni, mai puţin decât un fir de păr și se lipește de piele fără vreun material adeziv. „Este la fel de fin ca pielea umană", spune inginerul Yonggang Huang de la Northwestern University.

„Este o tehnologie care elimină distanţa dintre electronică și biologie", afirmă cu-autorul studiului, John Rogers, profesor la University of Illinois. „Ţinta noastră a fost aceea de a dezvolta o tehnologie electronică ce se va integra în piele într-un mod care să fie invizibil purtătorului, atât mecanic cât și fiziologic." Cei doi parteneri au lucrat la proiect în ultimii șase ani.

La ora actuală cei mai buni electrozi folosiţi în mod curent sunt cei adezivi, pe bază de gel. Noul sistem de imprimare prin transfer, asemănător tatuajelor temporare aduce semiconductori de înaltă performanţă și excepţională flexibilitate. Va fi „o a doua piele, electronică", scrie Science. Primele teste au arătat faptul că portul tatuajului electronic nu-și pierde funcţia, nu irită pielea și nu dă reacţii adverse.

Site-urile care exploatează profeţiile apocaliptice au preluat știrea conectând-o cu textul din Apocalipsa care vorbește despre semnul fiarei, ce va fi pus pe mână sau pe frunte. Dacă site-uri precum Christian Headlines pun semnul întrebării în dreptul conexiunii dintre știre și textul biblic, alţii precum Now The End Begins consideră că „semnul fiarei se apropie".

Nu este prima oară când se speculează invenţiile tehnologice. Semnul fiarei a fost asociat în timp cu diferitele coduri de bare, amprente digitale sau cipurile din buletinele de identitate, pașapoarte sau cardurile de sănătate.