20 de lucruri importante pentru tinerii de 20 de ani (și nu numai)

806

Vârsta de 20 de ani vine întotdeauna cu o serie de provocări şi responsabilităţi, însă niciodată cu un manual clar de instrucţiuni. Pentru a ajuta tinerii activi pe piata muncii, dar și pe cei încă aflaţi în căutarea unei slujbe, publicaţia Forbes oferă câteva recomandări utile pentru consolidarea unei cariere de succes.

Valorificarea timpului este un ingredient esenţial pentru cei care vor să-și construiască un viitor bun. Timpul nu este o resursă nelimitată, după cum în mod eronat este perceput de mulţi dintre tineri; nu sta așadar prea mult pe gânduri pentru a te hotărî ce vrei să faci în viaţă și alege cu grijă domeniul tău de lucru.

Persoanele talentate, conștiente de înzestrarea pe care o au, se pot bucura de un start excelent în carieră. Talentul trebuie însă dezvoltat prin muncă și, până la urmă, zicala “1% inspiraţie, 99% transpiraţie” are o doză de adevăr în ea, așa că nu iţi supraestima talentul, ci investește în el prin determinare și efort.

Ziua bună se cunoaște de dimineaţă, spune un alt proverb popular. Iar dimineaţa este momentul în care poţi fi cel mai productiv și eficient, obtinând rezultate satisfăcătoare în munca depusă. De aceea, nu este tocmai indicat a-ti permite luxul de a pierde prima parte a zilei, prin temporizarea sarcinilor importante.

Iniţiativa este o altă calitate care te poate face remarcat și, pe deasupra, te poate modela pentru a deveni un profesionist adevărat sau chiar un bun lider. Aceasta trebuie însoţită de conștiinciozitate și dorinţa de a învăţa lucruri noi, chiar dacă înseamnă că astfel este nevoie, cel puţin când te afli la începutul carierei, să vii primul la serviciu și să pleci ultimul. Asumă-ţi, de asemenea, responsabilităţi, fără a aștepta să ţi se ceară lucrul acesta, ai curajul de a stabili relaţii la locul de muncă și nu te ascunde în spatele calculatorului!

Recunoaște atunci cand ai gresit!, este un alt îndemn oferit de Forbes. Nu găsi justificare pentru erorile comise (toată lumea greșește la început!), ci încearcă să extragi din ele lecţiile care te pot modela corespunzător pentru domeniul ales. Mai mult, dacă ești apostrofat atunci când nu obţii rezultatele așteptate, nu percepe exigenţa șefului ca pe o suprasolicitare, ci mai degrabă apreciază că cerinţa de a face faţă unui nivel înalt te determină să îţi depășești limitele în fiecare zi, punând astfel o bază solidă traseului tău profesional.

Incearcă să cultivi stabilitatea, fără a schimba anual sau chiar mai des locul de muncă. Competenţa profesională se căștigă în timp, iar a jongla frecvent cu ceea ce-ţi oferă piaţa muncii nu este un lucru privit cu ochi buni de catre angajatori.

Este bine să cauţi acele slujbe care îţi pot oferi satisfacţia și avantajele materiale dorite, dar, mai presus de acestea, a căuta să fii înconjurat de oameni de caracter, cărora să te dedici profesional, se poate dovedi a fi mai de dorit, deoarece ei pot deveni mentorii tăi și angajatori loiali în timp. Mai mult decât atât, a avea modele profesionale este un imperativ, nu o opţiune, deoarece calea sigură spre succes este să-i urmezi pe cei care au trecut pe acolo. Găsește-ţi așadar cel puţin trei astfel de mentori, al căror exemplu să te inspire și de la care să cauţi îndrumare. Familiarizează-te foarte bine cu comportamentul unuia dintre ei, analizează modul în care ia decizii, își organizează ziua de lucru și ajunge la atingerea ţelurilor, apoi încearcă să adaptezi și să aplici strategiile mentorului pe care îl admiri.

Nu te baza doar pe ceea ce știi și poţi face, ci lasă-te înconjurat de oameni cu ajutorul cărora poţi deschide și alte uși. Atât cantitatea, cât și calitatea reţelei sociale în care ești prins îţi va influenţa semnificativ viitorul.

Dacă ești solicitat să îndeplinești sarcini care nu-ţi plac, acceptă-le în măsura în care poţi preconiza că acestea te pot forma pentru a ajunge acolo unde ţi-ai propus. Dacă nu întrevezi nicidecum o legătură între împlinirea profesională viitoare și responsabilităţile curente, poate că este vremea să cauţi noi oportunităţi de lucru.

Nu aborda subiectele delicate referitoare la locul de muncă sau nemulţumirile pe care le ai în cercul restrâns al colegilor, incitând astfel spiritul de bârfă și acumularea frustrărilor. Spune superiorilor tăi ceea ce te deranjează, în mod demn și diplomat, deoarece o părere pertinentă este, de cele mai multe ori, luată în seamă și, comunicând ceea ce poate fi îmbunătăţit, îţi poate schimba semnificativ atât mediul de lucru, cât și destinul profesional.

Dezvoltă-ţi abilităţi tehnice specifice pe parcursul experienţei tale profesionale și urmărește să îţi însușești în permanenţă competenţe noi. Citește, din când în când, și câte o carte, nu doar texte sms și titluri succinte pe internet. Profunzimea cărţilor te poate ajuta să dai frâu liber creativităţii și să-ţi dezvolţi acele abilităţi cognitive necesare în activitatea de zi cu zi.

Obișnuiește-te să cheltuiești mai puţin cu 25% decât câștigi. Dacă îţi stabilești nevoile în funcţie de venitul total și devii dependent de acesta, ești mult mai predispus la a refuza slujba “de vis” atunci când aceasta se ivește, dacă ea nu se ridică și din punct de vedere financiar la înălţimea așteptărilor tale.

Numele pe care ţi-l formezi este ceea ce te definește, așa că ai grijă de reputaţia ta. Este ceea ce îţi va deschide sau închide uși pentru noi oportunităţi.