Al treilea cel mai popular curs la Harvard: filosofia chineză antică

132

Sute de studenţi de la Harvard s-au înscris anul acesta la cursul de filosofie chineză antică – o veste surprinzătoare în contextul în care statistici recente arată o scădere semnificativă a interesului studenţilor pentru știinţele sociale, la nivelul Statelor Unite.

Cursul de „Teorii clasice de etică și politică" pe care prof. Michael Puett (48 de ani) îl susţine în cadrul Harvard este al treilea cel mai popular curs al universităţii, judecând după numărul de cursanţi înscriși. Singurele cursuri cu o rată mai mare de înmatriculare sunt „Introducere în economie" și „Introducere în Informatică". Toate acestea par informaţii surprinzătoare, însă un reportaj The Atlantic explică ce anume a generat popularitatea acestui curs.

„Îţi va schimba viaţa" este promisiunea pe care profesorul Puett o face studenţilor la debutul cursului. Și mulţi dintre studenţii lui confirmă că profesorul se ţine de cuvânt.

Puett folosește cursul nu doar pentru a prezenta o cosmoviziune complet diferită de cea a culturii americane, ci și pentru a le oferi studenţilor lui un set diferit de instrumente pentru a aborda problemele vieţii. Cele mai mici acţiuni au cele mai profunde ramificaţii; deciziile se iau, în realitate, cu inima, nu cu mintea; atunci când corpul acţionează, mintea se va mula pe acea acţiune. Acestea sunt doar trei dintre ideile filosofice care răzbat din scrierile învăţaţilor chinezi, pe care Puett le popularizează la curs.

Adam Mitchell, care s-a înscris la Harvard pentru cursurile de economie, mărturisește că și-a schimbat perspectiva, datorită cursului de filosofie chineză. La Harvard, în mod special, și în societate în general, „suntem învăţaţi să ne gândim viitorul într-o formă raţională: să calculăm avantajele și dezavantajele atunci când luăm o decizie. Lucrul acesta te pune pe direcţia 'Concentrează-te pe lucrurile la care ești bun' – un drum cu un risc scăzut, dar cu o răsplată minimă." Mitchell povestește însă că, după curs, a realizat că aceasta nu este singura modalitate de a răzbi în viaţă. A învăţat că se poate implica în domenii care îl atrag, deși nu este neapărat dotat pentru ele, prin prisma faptului că efortul investit adaugă valoare.