Programul neregulat de somn ar putea afecta comportamentul copiilor

277

Copiii care se culcă la ore neregulate ar putea avea probleme de comportament, arată un studiu britanic, citat de Reuters.

Cercetătorii de la University College din Londra au analizat informaţiile a peste 10.000 de copii care au luat parte la un experiment cu bebeluși născuţi în perioada 2000-2002, în Regatul Unit. În cadrul acestei prime cercetări, părinţii au fost rugaţi să menţioneze existenţa unor probleme comportamentale și de somn la copii.

Studiul recent nu a inclus copiii care sufereau de probleme ale atenţiei sau de hiperactivitate și nici pe cei care aveau autism.

Oamenii de știinţă au măsurat problemele de comportament ale copiilor, folosind o scală de la 1 la 40, iar cu cât valorile obţinute erau mai mari, cu atât indicau existenţa unor probleme mai importante.

În urma analizei, cercetătorii au observat că acei copii care aveau un program neregulat de somn au obţinut o valoare mai mare a indicelui, măsurată pe scala propusă, în raport cu cei care mergeau la culcare în funcţie de un program stabilit. Răspunsurile mamelor au arătat că acei copii de șapte ani cu un program de somn neregulat au obţinut, în medie, 8,5 puncte, în raport cu cei care se culcau la ore prestabilite. Deși este o diferenţă mică, cercetătorii spun că este „semnificativă". Totodată, profesorii copiiilor au acordat calificative mai proaste în ceea ce privește comportamentul acelora cu un program haotic de culcare.

Ceasul biologic al oamenilor este afectat atât de modificările numărului de ore pe noapte acordate somnului, cât și de orele de culcare diferite, a explicat coordonatoarea studiului, Yvonne Kelly, de la University College din Londra. „Acest lucru afectează în mai multe feluri modul în care orgnismul poate funcţiona în următoarea zi", adaugă experta.

Cu toate acestea, problemele comportamentale pot fi îndreptate prin reglarea programului de somn. Sondajul efectuat ulterior a arătat că odată stabilit și urmat un program de dormit, rezultatele obţinute de copii în legătură cu comportamentul lor s-au îmbunătăţit, spun cercetătorii.

Pentru a regla orarul de somn al copiilor, Kelly îi sfătuiește pe părinţi să evite să îi lase pe micuţi să urmărească programe la televizor înainte de culcare. În schimb, ea încurajează dezvoltarea unei rutine înainte de ora de culcare, cu activităţi de relaxare, ce pot include, spre exemplu, spunerea unor povești.