Bicicloteca aduce cărţi oamenilor străzii

60

Pe străzile aglomerate din Sao Paolo (Brazilia) se plimbă zilnic mii de biciclişti. Unul însă se distinge prin bicicleta neobişnuită pe care o conduce şi prin misiunea specială pe care o îndeplineşte, cu consecvenţă, de 1 an.

Pentru Robson Mendonça, de 61 de ani, totul a început cu o carte: Ferma animalelor, de George Orwell. Locuia pe străzi de 10 ani şi a găsit această carte, care i-a schimbat viaţa. Nu doar că romanul l-a determinat să studieze şi să-şi găsească un loc de muncă, dar l-a şi motivat să se Întoarcă în stradă pentru a-şi împărtăşi experienţa cu cei fără adăpost.

Astăzi, Mendonça este preşedintele unei organizaţii care militează pentru drepturile celor fără adăpost, organizaţie ce a demarat şi campania Bicicloteca (adică o bibliotecă trasă de bicicletă). Dorinţa sa este de a-i ajuta pe oamenii străzii să-şi recapete demnitatea şi să se reintegreze mai uşor în societate.

Bicicloteca este un proiect ce a pornit de la premisa că oamenii fără adăpost nu pot face dovada că locuiesc la o adresă fixă, ceea ce face imposibilă împrumutarea cărţilor de la o bibliotecă obişnuită. De aceea, Mendonça a decis să ducă biblioteca la oamenii străzii, fără birocraţia aferentă.

Bicicloteca are peste 300 de volume şi cântăreşte aproximativ 150 de kilograme. Cei care doresc să împrumute cărţi le pot oferi altora şi cărţile pot fi înapoiate de altă persoană decât cea care a împrumutat-o iniţial. Biblioteca mobilă este disponibilă cinci zile pe săptămână, între orele 8 şi 17 şi poate fi găsită în cele mai aglomerate locuri din oraş.