Costurile ascunse ale educaţiei gratuite în România

178

E gratuită, dar îi costă pe părinţi aproximativ 1.490 de lei anual. Un studiu efectuat de Organizaţia Salvaţi Copiii a calculat costurile asociate susţinerii unui copil în şcoală.

   

    Studiul relevă că şcolarizarea unui copil costă mai mult în mediul urban (1.572 lei anual), decât în mediul rural (1.372 lei). Diferenţele între rural şi urban se resimt şi la nivelul costurilor pentru transport (mai scumpe în mediul rural, decât în mediul urban), dar şi în ceea ce priveşte costul meditaţiilor (care este de trei ori mai ridicat în mediul urban, decât în mediul rural).

    Potrivit studiului, rechizitele, uniforma şi echipamentul pentru sport, paza şcolii, fondul clasei şi serbările, toate costuri ascunse ale educaţiei gratuite, sunt resimţite ca fiind mai scumpe de părinţii din mediul urban. Peste 43% dintre părinţii care au participat la cercetare au declarat că fondul clasei este o contribuţie obligatorie în şcolile în care învaţă copiii lor, informează Agerpres. Doar 11,5% dintre părinţii care au răspuns cercetării au susţinut că primesc chitanţă atunci când achită fondul clasei, iar 19,4% au spus că nu plătesc acest fond.

    Acelaşi studiu arată că plafonul maxim al cheltuielilor anuale poate ajunge la 5.000 de lei pentru meditaţii, 1.800 de lei pentru alimente şi transport, 1.000 de lei pentru rechizite şi uniformă, 700 de lei pentu manuale, culegeri, caiete speciale şi software educaţional, 400 de lei pentru serbări şi alte evenimente, 1.000 de lei pentru paza unităţii, fondul şcolii şi al clasei.