Harvard şi MIT oferă cursuri gratuite, online

564

O bătălie a titanilor universitari americani se prefigurează după ce giganţii Harvard şi Massachusetts Institute of Technology şi-au făcut public parteneriatul nonprofit, edX, prin care vor oferi gratuit cursuri online.

Startul a fost dat în luna decembrie de MIT, care a lansat MITx, cu un prim curs în Circuite şi Electronică. Nu mai puţin de 120.000 de studenţi s-au înscris la curs, şi 10.000 dintre ei au trecut de primul examen parţial. Cei care promovează cursul primesc un certificat de competenţă şi o notă, însă nu primesc credite recunoscute oficial. În mod similar, cursurile edX vor fi finalizate cu un certificat, dar fără credite.

Cursurilor de la Harvard şi MIT le fac concurenţă cursurile de la Stanford, Princeton, Universitatea Pennsylvania şi Universitatea Michigan, care şia-u anunţat parteneriate cu o companie care facilitează cursurile online, Cousera.

Pe lângă prestigiul universităţilor amintite, cursurile online, numite şi MOOC (Massively Open Online Courses) oferite de marile unităţi academice au şi avantajul că oferă cursuri cu grad ridicat de interactivitate, teste încorporate online cu feed-back rapid şi posibilitatea studiului în ritmul studentului, punctează New York Times.