Studiu: Tirania regretelor îi afectează mai mult pe tineri

243

Când oamenii insistă asupra regretelor şi se concentrează constant la ele, acestea pot degenera în stări depresive provocând discomfort, palpitaţii, mâini transpirate, dureri de cap, aciditate la stomac şi insomnie.

Un studiu realizat de Dr. Jos Brosschot de la Universitatea din Leiden din Olanda a arătat că un anumit tip de stres, cunoscut sub numele de „rumegare” – tendinţa de a persista cu gândurile asupra evenimentelor deja petrecute, ori invocarea grijlor asupra evenimentelor ce vor urma – este deosebit de dăunător pentru sănătate. Acest tip de stres este, potrivit cercetătorilor, mai des întâlnit la persoanele tinere, decât la cei care înaintează în vârstă.

Cercetatorii de la Centrul Medical Universitar din Hamburg au observat şi au scanat creierul a 60 de adulţi, cu vârste cuprinse între 25 şi 65 de ani, în timp ce efectuau diverse sarcini care implicau asumarea de riscuri şi o dezamăgire. Echipa a observat faptul că subiecţii mai apropiaţi de vârsta de 65 de ani aveau mai puţine regrete, erau mai filosofici şi reflectau mai puţin asupra „ceea ce ar fi fost”.

Acest lucru, spun cercetătorii, nu transmite ideea că nu ar trebui să regretăm lucruri – în cantităţi mici, este chiar sănătos, însă este important să învăţăm din greşelile trecutului şi să luăm hotărârea de a nu le mai repeta în viitor. „Rumegarea poate produce beneficii dacă se concentrează pe corectarea erorilor şi realizarea obiectivului. Dar, a fi încărcat cu regrete este rău pentru noi şi acest lucru ne poate creşte riscul de boli legate de stres, inclusiv boala de inimă” afirmă Leonard Martin şi Tesser Avraam, profesori de psihologie la Universitatea din Georgia, potrivit Daily Mail. Oamenii de știinţă recomandă recunoașterea faptelor care au produs regretele, precum și scrierea lor pe o foaie, care va fi ulterior ruptă, pentru a elibera persoana de sub tirania regretelor.